TeamNL Roeien

Hongkongse meetrainster Ka Man Lee leert lummelen

Toen hoofdcoach Josy Verdonkschot na de Spelen in Rio een lezing gaf in Hongkong trok Ka Man Lee haar stoute schoenen aan. Of ze een keer mee mocht trainen met de gouden trainer. Natuurlijk zei Josy ‘ja’ en ook haar eigen coach was akkoord. En zo geschiedde, de dames van het Aegon Nationaal RoeiTeam hebben een aantal weken een meetrainer uit de jonge metropool.

Tijdens de Spelen kwam Ka Man uit in de lichte dubbeltwee samen met haar zusje Yuen Yin. Met een 16e plek keerde de Hongkongse terug naar haar vaderland. Het Institute of Sports is de thuisbasis voor de roeisters. Hier trainen de dames dag in dag uit én hier blijven ze ook. Een eigen huisje in de stad is onbetaalbaar. De laatste twee jaar trainde Ka Man voornamelijk met haar zus en nu alleen in de lichte skiff. “Ik ben de oudste van de groep,” vertelt Ka Man. “Daarnaast is het niveauverschil met de rest groot. Toen Josy in Hongkong was heb ik hem aangesproken want ik wil sneller worden.” In 2018 staan de Asian Games op het programma en hier wil Ka Man heel graag schitteren.

In 2009 trainde Ka Man in Sevilla al eens met Marit van Eupen

Op de vraag of de trainingen met Josy bevallen lacht ze breeduit: “Josy is erg direct en daar moest ik in het begin wel aan wennen. Maar hij doet het om je beter te maken, anders kan hij net zo goed niets zeggen.” In Hongkong trainen de roeisters allemaal fulltime en ze trainen heel hard. “Krachttraining, op het water, op de wattbike. De meeste trainers laten je steeds harder werken.” Het is Ka Man opgevallen dat het hier allemaal anders gaat. “Alle roeisters trainen op het hoogste niveau en ze studeren ook nog eens op het hoogste niveau. Ze zien er gelukkig uit, lijken geen stress te hebben en lachen. Ze lachen veel.” Dat is wel anders in Hongkong. “Door al het harde werken ben ik vergeten hoe ik moet lachen.”

Ka Man tijdens de 1 minuut profieltest

“Wat ik tot nu toe heb geleerd? Te herstellen. Niet alleen werken, werken, werken, maar ook een beetje relaxen,” zegt Ka Man lachend. Of zoals Josy zegt: “Ik laat haar lummelen.” Maandag vertrekt Ka Man met de dames en coaches naar het trainingskamp in Sevilla. Haar schema is nog niet bekend. Josy maakt immers trainingsschema’s op maat. Het is de week van de profieltesten: honderd meter, één minuut, twee kilometer en zes kilometer. Ka Man doet overal aan mee. Haar resultaten staan genoteerd in de boeken! Hierna volgt het schema. “Ik ga doen wat Josy me vraagt.”

“Ik heb van Josy geleerd te herstellen en dat ik ook een beetje mag relaxen”

Als ze over een paar weken terug is in Hongkong volgt een gesprek met haar eigen coach. “Yeah, ik ga zeker met hem in gesprek. Ik weet nog niet precies hoe ik het moet uitleggen, maar ik ga vertellen dat herstellen en relaxen belangrijk is.”

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!