TeamNL Roeien

In één boot vol olympisch kampioenen

De Great Eight, die traditioneel met de Head of the Charles wordt geformeerd, heeft dit jaar weer een Nederlander aan boord. Olympisch medaillewinnaar Peter Wiersum is gevraagd om de boot in Boston te sturen. Volgend weekend komt hij in actie.

Het wordt voor de stuurman van de Holland Acht de tweede keer dat hij zijn opwachting maakt in de boot die bestaat uit acht toproeiers van verschillende landen: “In 2014 heb ik de Great Eight al gestuurd”, begint Peter. “Destijds bestond de Head of the Charles vijftig jaar en om die reden waren er twee Great Eights gemaakt. Je had een acht die gevuld was met scullers en een acht waar enkel boordroeiers in zaten. Ik stuurde de acht met scullers, met daarin ook Roel Braas aan boord, en wij wonnen de pot. Dit jaar werden we door de organisatie al voor de Spelen benaderd of er interesse was. Dat bleek zo te zijn. Uiteindelijk is er dus niet echt sprake van een selectie, maar word je hier voor gevraagd.”

“Het is dus absoluut geen gedane zaak dat we hier winnen”

Op 23 oktober bedwingt Peter met Great Eight het bochtige parcours in Boston. Samen met onder andere Mahé Drysdale, Damir Martin, Olaf Tufte en de Cubaan Angel Fournier gaat hij voor het maximaal haalbare. Ondanks alle gelouterde namen die hij stuurt, is winst echter geen vanzelfsprekendheid. “De Britten leggen een sterke acht op het water bestaande uit een combinatie van olympisch kampioenen en Leander-roeiers. Daarnaast hebben we maar drie dagen de tijd om bij elkaar te komen. We moeten goed uitvogelen hoe we dat gaan doen.”

[filmpje]

Peter vliegt deze week richting de States. Na een kleine tussenstop in Canada zal hij op de 18e aankomen in Boston. Daar verblijft hij in een gastgezin. “De groep wordt verdeeld en we verblijven bij kennissen van de organisatie. Ik heb net te horen gekregen dat ik samen met Mahé Drysdale en Julien Bahain in een huis zit. Julien ken ik al wat langer dus dat is wel gezellig. Al met al is het een leuke wedstrijd en heb ik er veel zin in. Hoewel het dus absoluut geen gedane zaak is dat we hier winnen.”

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!