TeamNL Roeien

Jessy Vermeer en Iris Klok 7e op Jeugd Olympische Spelen

In oktober 2018 vond de derde zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires plaats. Een uniek evenement om ervaring op te doen voor jonge topsporters in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar.

De Nederlandse roei-eer werd hoog gehouden door Jessy Vermeer (Roeivereniging RIC) en Iris Klok (De Amstel). Ze startten in de twee-zonder en werden overall zevende van de wereld.

Eerste roeihalen Jessy en Iris

De dames mochten hun snelheid tonen onder de iconische Puente de la Mujer brug.

Programma Nederlandse tijd (Argentijnse tijd tussen haakjes)

Zondag 7 oktober – time-trial
Een goed begin is het halve werk! Van de twaalf deelnemende landen roeiden Jessy en Iris roeien de snelste tijd. Door de winst zijn ze verzekerd van een goede loting bij de series op maandag.

Maandag 8 oktober – series
Twee series over 500 meter stonden vandaag op het programma. In beide series klokten Jessy en Iris een tweede tijd. Hiermee bereiken ze een plek in de halve finale, knap gedaan! Vlak daarna volgt de ontknoping in de finales.

Dinsdag 9 oktober – halve finale en B-finale
Oef, wat scheelde het weinig in de halve finales. Plek 1 en 2 zou Jessy en Iris toegang verschaffen tot de finales. Helaas klokten ze de derde tijd. Hoeveel het scheelde? Slechts 0,2 seconden achter de nummer 2, en -,4 seconden achter de Griekse winnaars, die uiteindelijk Olympisch kampioen zijn geworden. Da’s bijna niks. Coach Isabelle Jacobs: ”Jessy en Iris hadden een sterke start. Daarna roeiden ze onrustiger en kwamen ze in de ballen terecht. Zonde van het kleine verschil.”

Vrijwel direct daarna mochten de dames aan de bak in de B-finale. Daarin werden ze derde. “Helaas konden ze zich niet goed genoeg herpakken. De tank was leeg. We zijn nu vooral heel teleurgesteld,” aldus Isabelle Jacobs.

Wat ze meenemen naar Nederland? Een unieke ervaring waar ze de rest van hun roei carrière nog profijt van hebben.

Wat zijn de Jeugd Olympische Spelen?
Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité worden de Youth Olympic Games (YOG) georganiseerd. Van 6 tot en met 18 oktober zijn in Buenos Aires zo’n vierduizend sporters actief in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar. De twee eerdere zomeredities waren in Singapore (2010) en China (Nanjing, 2014).

Nieuwe formats
Bijzonder aan de Jeugd Olympische spelen is dat er nieuwe formats worden uitgeprobeerd. De time-trial is een race over ongeveer 900 meter inclusief keerboei. De overige races gaan over 500 meter en zijn dus in het voordeel van snelle starters.

Meer informatie over het evenement is te vinden op de site van World Rowing

Headerfoto en coachfoto: © NOC*NSF

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

TeamNL Roeien

Veertien Nederlandse boten aan de start van World Cup II

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!