TeamNL Roeien

Karolien Florijn ontvangt de Gouden Riem 

Karolien Florijn ontvangt Gouden Riem (door Lotte Burgers)

Het is één van de oudste roeiprijzen ter wereld: de Gouden Riem. De prijs, die enkel Nederlandse skiffeurs met een uitzonderlijke skiffprestatie mogen ontvangen, werd afgelopen zondag voor de zesde keer in zeker 130 jaar doorgegeven. De vorige eigenaar, Marit van Eupen, overhandigde de prijs aan skiffeuse Karolien Florijn. Met twee wereldtitels op haar naam heeft de stichting achter de prijs unaniem besloten dat Karolien deze prestigieuze trofee verdient. 

“Ik kan me geen mooiere opvolger wensen.”

– Marit van Eupen tijdens het overhandigen van de prijs aan Karolien Florijn

Marit van Eupen ontving de prijs in 2006 voor haar uitzonderlijke prestatie tijdens het wereldkampioenschap van 2005. Daar won zij goud in het lichte vrouwen skiff veld. Marit was de eerste vrouw die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Bijna twintig jaar later mocht zij een tweede vrouw verblijden met de trofee. Marit: “Ik kan me geen mooiere opvolger wensen.” Karolien Florijn, die tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Belgrado voor de tweede keer wereldkampioen werd in de skiff, heeft de prijs afgelopen zondag in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens een nieuwjaarsreceptie op Roei- en Zeilvereniging de Amstel, één van de roeiverenigingen die sinds het begin van de traditie betrokken is bij het overhandigen van de prijs. 

De middag stond in het teken van goud. Naast de gouden prijs waren broers Florijn, als verrassing voor Karolien, beiden gekleed in gouden pakken. Deze dag was tevens de start van het 150e jubileumjaar van Roei- en Zeilvereniging de Amstel.

Voor Marit van Eupen hebben een aantal andere roeilegendes de prijs in handen gehad. De Gouden Riem werd als eerst overhandigd in 1892. De Amsterdamse verenigingen De Amstel, De Hoop, Nereus en Willem III presenteerden deze trofee destijds aan skiffeur Janus Ooms. Hierna hebben Frits Eijken, Bert Gunther, Jan Wienese en Frans Göbel de prijs in ontvangst mogen nemen.  

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!