TeamNL Roeien

Karolien, Melvin, Femke en Eelco uitgeroepen tot Amsterdams beste

Sporgala Topsporrt Amsterdam 2022

Dat TeamNL Roeien een fantastisch seizoen achter de rug heeft is ook tijdens het Sportgala van Amsterdam niet onopgemerkt gebleven. Sportman Melvin Twellaar, Sportvrouw Karolien Florijn, Talent Femke Paulis en Coach Eelco Meenhorst werden gekroond tot Amsterdams beste. Ajax heren heeft dit jaar de Fanny voor Sportploeg van Amsterdam gewonnen.

Olympisch kampioen Ronald Florijn kroonde zijn dochter tot Sportvrouw van Amsterdam. De roeister die deel uitmaakt van het TeamNL roeiprogramma en lid is van de Amsterdamse vereniging Nereus behaalde een unieke prestatie in 2022. Karolien Florijn roeide dit jaar in de skiff als eerste Nederlandse naar een dubbele gouden EK en WK medaille.

Uit handen van Mirco Pruyser, voormalig Sportman van Amsterdam, kreeg Melvin Twellaar de felbegeerde Fanny. Melvin liet hiermee Jurrien Timber en de winnaar van 2021, Arno Kamminga, achter zich. Melvin behaalde een zilveren medaille op het WK en een gouden medaille op het EK. Twellaar schreef historie in de Nederlandse skiff door als tweede ooit een WK medaille te winnen.

Eelco Meenhorst is sinds november 2021 hoofdcoach van het TeamNL roeiteam. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat het gehele niveau van toproeien in Nederland nog verder is gestegen. Met als einddoel een zo breed mogelijk podium op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Eelco was eindverantwoordelijk voor ultiem en historisch roeisucces. Onder zijn leiding behaalde zijn equipe in totaal negen EK en elf WK medailles. Niemand minder dan succescoach Frank de Boer overhandigde Eelco zijn Fanny.

Het talent van Amsterdam is Femke Paulis. Dit 21-jarige talent roeide in de dubbelvier naar de gouden medaille op de WK U23. Paulis, lid van het Amsterdamse Nereus, kreeg de Fanny uitgereikt van Olympisch Kampioen en haar zus Ilse Paulis. 

Laila en Roos waren als dubbeltwee genomineerd voor beste sportploeg, maar die prijs ging naar Ajax.

De Amsterdamse sporter van het jaar wordt jaarlijks uitgeroepen door Topsport Amsterdam en de gemeente Amsterdam. De titel wordt toegekend aan diegenen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het sportieve leven in de stad. Een vakjury met o.a. (ex-) topsporters en de stem van het publiek bepalen de winnaars.

NOC*NSF – NOS Sportgala

Eelco Meenhorst is tevens genomineerd als Coach van 2022 voor het NOS Sportgala. Het Sportgala is morgen, 21 december, vanaf 20.30 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!