TeamNL Roeien

Rio 2016: LW2x: ''We hebben honger naar goud''

Naast de vrouwen dubbelvier schitterden donderdag opnieuw Maaike Head en Ilse Paulis in de lichte twee-zonder. Het duo won met geruime voorsprong de halve finales en de ‘leeuwen’, zoals ze zichzelf noemen, hebben honger naar morgen. Honger naar goud.

Klik hier voor het item van de NOS.

“In mijn hoofd heb ik het plan om de finale te winnen. Wie ons nog kan tegenhouden? Geen idee, ik hoop niemand”, vertelt Maaike Head na afloop van de halve finale. De twee vrouwen zijn ongeslagen en lijken op koers voor een gouden medaille. Een die ze liever vandaag dan morgen winnen. Maaike: “Bij Nederlandse winst, word ik hongerig. Dat is waar wij ook voor zijn gekomen.”

Het duo vaart als een machine. Geen centimeter ongecontorleerd en twee stoicijnse blikken rechtvooruit. Geen ploeg lijkt alles zo goed onder controle te hebben als het duo. “Vanaf voorbereidingsdag één hebben we ons ingesteld op eventueel slecht water”, legt Maaike uit. “Daar hebben we echt op getraind, we wisten dat het in Rio onstuimig kan zijn. Of we bang zijn voor wind en golven vrijdag? We zijn nergens bang voor! We zijn zelfs in vergelijking met andere landen beter met barre omstandigheden.”

1

De laatste medaille uit de lichte vrouwen dubbeltwee dateert uit 2008, toen Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk in Peking goud wonnen. Een wedstrijd die Maaike en Ilse zich nog goed kunnen herinneren. “Ik was er echt voor gaan zitten”, vertelt Ilse. “Ik was echt geraakt door die prestatie. Al zag ik mezelf daar nog helemaal niet staan.” Maaike al helemaal niet, ze roeide net een jaar bij haar studentenvereniging. “Ik kon nog helemaal niks. Ja, een beetje over de Bosbaan peddelen”, lacht ze.

2

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!