TeamNL Roeien

Rio 2016: Maaike en Ilse: “De leeuwen zijn los!”

Binnen een dag van strakblauw, wind en enorme golven naar grijs, grauw én vlak water. Zo kan het gaan op de Lagoa Frodrigo de Freitas in Rio de Janeiro. Het laatste artikel van vandaag over deze prachtige roeidag!

Sinds het verbeteren van het wereldrecord (6.47.69) afgelopen juli, zijn Ilse Paulis en Maaike Head de topfavoriet in de lichte dubbeltwee. Tijdens hun eerste race op de Spelen maakten ze die verwachting meer dan waar. Met volle overgave wonnen ze de eerste heat en zijn daarmee direct geplaatst voor de halve finales. Stralend van oor tot oor en af en toe een arm om elkaar heen slaand komen Ilse en Maaike naar de pers. “Het was nog geen perfecte race, maar de leeuwen zijn eindelijk los!”, zegt Maaike doelend op de uitgestelde race van gisteren. “We hadden volledig de macht in handen, dat was gaaf roeien.”

Het duo is blij en gelooft in hun kracht, maar is nog niet bezig met de finale. “Er zijn nog zoveel andere ploegen. Ik ga uit van onze eigen kracht en daarmee kunnen we heel ver komen”, vertelt Maaike terwijl ze Ilse aankijkt. “Het is niet zo dat we sowieso winnen omdat we dat wereldrecord in handen hebben. Het zijn wel de Spelen en daar gebeuren soms rare dingen!”, vult Ilse aan.

Het duo heeft even moeten wachten tot ze mocht beginnen, hun race van gisteren werd na twee uur uitstel afgelast. “In de bus hoorden we gisteren al dat het trainen lastig werd. Je moet je spanningsboog op dat moment loslaten, anders kun je de focus niet vasthouden. We hebben wat gelezen en gechilld. Toen we hoorden dat de races niet doorgingen, zaten we vol adrenaline in de bus. We wilden het liefst rondjes rennen, maar eenmaal in het olympisch dorp vielen we neer op de bank. Daar was het wielrennen bezig. Wat een inspiratie gaf dat! We zaten helemaal te shaken toen Annemiek van der Vleuten viel, en toen won Anna ineens. We hadden kippenvel door de mooie teamprestatie.”

1

Tafeltennis
Een ander duo waarop de ogen vandaag gericht waren is Roel Braas en Mitchel Steenman. Het tweetal roeide zaterdag in de heats teleurstellend naar een laatste plek, vandaag roeiden ze in de herkansing naar een plek in de halve finale. “Ik ben geen seconde bang geweest dat we het niet zouden halen. Zaterdag was gewoon shit, ik maakte een te grote snoek. Dat is de conclusie van die race, maar dat betekent niet dat ik niet meer snel kan racen.”

Na de deceptie van zaterdag zei roeier Rogier Blink, voorheen lid van de mannen twee-zonder, in een blog dat Roel zich niet moest laten afleiden door de sportdames maar moesten focussen op de wedstrijd. Iets waar Roel zich niet druk om maakt. “Ik denk dat Rogier het gewoon goed bedoelt, maar dat is mijn manier van afleiding zoeken. Mitchel en ik verschillen van elkaar. Mitchel zit liever op zijn kamer met een goed boek en ik ga een potje klaverjassen of tafeltennissen. Het is echt niet zo dat ik achter alle handbalvrouwen aan zit hoor, maar ik vind dat gezellig. Mijn wereld bestaat op dit moment uit de roeibaan en het olympisch dorp, als ik dan niet even met andere mensen praat word ik gek.”

3

Ducktape
Wind, golven en ducktape waren de kernwoorden van de zaterdag en zondag. Grijze lucht en vlak water die van maandag. Door de Sugarloaf komt de wind af en toe van gekke plekken, wat ervoor zorgt dat de omstandigheden elke dag anders kunnen zijn. Atleten uit andere landen klagen dat het water niet ‘olympisch waardig’ is en de races van afgelopen weekend ‘loterijen’ waren. Daar is Mechiel Versluis van de Holland Acht het niet mee eens. “Roeien is een buitensport, dit hoort erbij. De baan is, afgezien van de wind, prachtig. We hebben afgelopen EK wel veel wind gehad, maar zo erg hebben we niet meegemaakt. Onze banen in Nederland, de Bosbaan en Pampus, zijn redelijk beschut. We wisten natuurlijk dat dit zou kunnen gebeuren, dus hebben we getraind op vergelijkbare meren waar de wind vrij spel had, zoals in Oostenrijk. Bij slecht weer zijn we altijd gaan varen om zo voorbereid te zijn. Het lastige aan roeien bij extreme wind is dat je ontspannen moet blijven roeien, maar ondertussen deinst de boot alle kanten op door de golven. Je mag niet verkrampen.”

De hoge golven zorgden zaterdag en zondag naast een omgeslagen boot van de Serviërs voor volgelopen boten. Om dit tegen te gaan tapen ze de boten en plaatsen ze schermboren achter de boeg om het water enigszins tegen te houden. “Zaterdag zag ik boten zelfs de zijkanten van de boten tapen”, vertelt Roel Braas, “Ik roei nu tien jaar en dat heb ik nog nooit gezien.” Mechiel Versluis: “Ik hoop dat het weer vanaf nu in ons voordeel blijft, dat het niet opnieuw uitgesteld of afgelast moet worden.” Roel zegt lachend: “En anders moeten we onze ducktape maar meenemen hè.”

2

De Holland Acht en Vrouwen Acht werden vandaag tweede, zij moeten zich via de herkansing plaatsen voor de finales. Ook de Holland Vier kwam in actie, zij werden derde en plaatsen zich voor de halve finales. De vrouwen dubbelvier won hun herkansing en heeft zich geplaatst voor de finales van woensdag.

Foto’s: Francois Wieringa

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!