TeamNL Roeien

Mark Emke beëindigt loopbaan bij KNRB

Mark Emke (62 jaar) beëindigt zijn loopbaan als hoofdcoach bij de roeibond. Emke, zelf oud-toproeier, stopte in 2008 als coach om vervolgens in 2013 terug te keren bij de KNRB als hoofdcoach van de mannen. Nu, anno 2021, kijkt Emke met grote tevredenheid terug op zijn roeibondcarrière met hoogtepunten zoals ‘het goud’ in 2013 tijdens het WK Roeien in Korea, de prachtige teamprestaties tijdens het WK Roeien in Linz 2019 waar naast de medailleregen tevens het merendeel van de olympische kwalificaties in de wacht werden gesleept, maar ook het olympisch brons van de Holland Acht in Rio 2016 behoort tot het lijstje van hoogtepunten.

“Het Nederlandse roeien staat er zeer goed voor en het is voor mij een goed moment om dit door een nieuwe lichting bekwame mensen door te zetten om nog meer kwaliteit in de ploeg te brengen.”

Mark Emke

De jaren 2020 en 2021 worden door Emke gekenmerkt als ‘moeilijke’ COVID- jaren met een lange intensieve voorbereiding op de uitgestelde Spelen in Tokio. “In Tokio zelf had ik op mooiere resultaten voor de Holland 8 gehoopt, maar meer dan een vijfde plaats in de olympisch finale zat er gewoonweg niet in”, aldus Emke. “Al met al staat het Nederlandse roeien er zeer goed voor en het is voor mij een goed moment om dit door een nieuwe lichting bekwame mensen door te zetten om nog meer kwaliteit in de ploeg te brengen.”

Hessel Evertse: “We zijn Mark ongelofelijk erkentelijk en dankbaar voor zijn nimmer aflatende inspanningen voor het roeien in het algemeen en het toproeien in het bijzonder. We zullen daar op een gepast moment met elkaar nog bij stil staan. Wie Mark kent weet dat hij, als “mister roeien himself”, hart en ziel heeft verpand aan onze mooie sport. Ik ben er daarom van overtuigd dat we hem ook snel weer zullen terugzien op en rond het roeiwater.”

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!