TeamNL Roeien

Martine Veldhuis pakt zilver in eerste finale voor Nederland

Martine Veldhuis, Mary Jones (USA) en Natalia Miguel Gomez (ESP)

De eerste Nederlandse A-finale stond begin deze middag op het programma voor Martine Veldhuis en Tosca Kettler in de lichte skiff. Het is Martine gelukt om haar eerste wereldbeker van het jaar met zilver te bekronen. Tosca belandde op 0,02 seconde net naast het podium. Ook hebben elf ploegen zich vandaag geplaatst voor de A-finale van morgen.

”Het is heel vet om nu terug te komen en dan zilver te pakken. Het was een taaie race. Ik pakte steeds meer poppetjes en toen ging ik er maar voor.”

Martine Veldhuis

De dag begon regenachtig en een aantal races werden vanmorgen wegens onweer uitgesteld. De vrouwen tweezonder, met Maartje Damen en Dieuwertje den Besten, was de eerste ploeg die zich plaatste voor de A-finale vandaag. Al snel volgden de andere vrouwen tweezonders met een zeer spannende finish. Tinka Offereins en Hermijntje Drenth wonnen de race, gevolgd door Marloes Oldenburg en Benthe Boonstra op slechts een voorsprong van twee tienden met de nummer drie; Tsjechië. Dit betekent dat er morgen in de A-finale drie Nederlandse boten aan de start liggen.

De mannen tweezonder, met Niki van Sprang en Lennart van Lierop, werden tweede achter de Servische ploeg en plaatsen zich daarmee voor de A-finale.

”We zijn tevreden met onze eerste wereldbeker tot nu toe, maar weten ook dat het morgen een stuk beter moet om mee te doen om de medailles. Daar hebben we erg veel zin in!”

Niki van Sprang

Het lukte Koen Metsemakers en Stef Broenink niet om zich te plaatsen voor de finale van de mannen dubbeltwee. Ze moesten bij de eerste drie zitten, maar werden op één tiende vierde achter Groot-Brittannië en racen morgen dus in de B-finale. De andere mannen dubbeltwee, Guillaume Krommenhoek en Guus Mollee, werden eerste in hun halve finale en plaatsten zich daarmee wél voor de A-finale.

Bij de mannen vierzonder lagen vanmorgen in de eerste halve finale drie Nederlandse boten aan de start: NED 1, 3 & 4. NED 1, met Ralf Rienks, Mick Makker, Michiel Mantel en Rik Rienks, kwam als eerste Nederlandse boot over de finish na Groot-Brittannië. Derde werd NED 3, met Daan Vos de Wael, Wibout Rustenburg, Eli Brouwer en Pieter van Veen. Een uitzonderlijke prestatie van deze talentploeg, die zich dus met de eerdergenoemde vierzonder plaatst voor de finale van morgen. NED 4, kwam als zesde over de finish, wat hen naar een B-finale brengt.

De vierzonder met Bjorn van de Ende, Ruben Knab, Sander de Graaf en Nelson Ritsema (NED 2) kwam in hun halve finale als tweede over de finish achter de Chinese ploeg en plaatsten zich daarmee ook voor de A-finale. Dat betekent dat er ook in het mannen vierzonder veld maar liefst drie Nederlandse boten morgen starten in de finale.

Skiffeuse Karolien Florijn werd wederom eerste in haar race en plaatst zich daarmee voor de finale. Lisa Scheenaard wist zich helaas niet te plaatsen voor de A-finale en vaart morgen de B-finale. Ook Melvin Twellaar wist zich te plaatsen voor de finale met een tweede plek achter regerend wereldkampioen skiffeur Oliver Zeidler. Dit beloven morgen dus mooie roeifinales te worden. Kijk zeker mee via de livestream van World Rowing.