TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Roeiers Ilse (links) en Willemijn (rechts) nemen samen met TD Hessel Evertse de World Cup W2- trofee in ontvangst, door Benedict Tufnell

Bij de derde wereldbeker, die afgelopen weekend in Poznan, Polen plaatsvond, hebben de roeiers van het nationale team ‘TeamNL Roeien’ en het opleidingsprogramma ‘Talent TeamNL’ samen drie medailles behaald. Corné won goud in de PR2 skiff, de PR2 mixed Dubbeltwee won brons, en de Vrouwen Acht behaalde eveneens brons. Met de resultaten van afgelopen weekend mag Nederland zichzelf kronen tot winnaar van het algehele World Cup klassement.

Eén keer goud, twee keer brons
TeamNL Pararoeier Corné de Koning startte dit weekend in twee verschillende velden en won in beiden een medaille. In het PR2 Mannen Skiff veld roeide de wereldkampioen in zijn A-finale van begin tot eind op de eerste positie, met een gouden medaille als resultaat. In het PR2 Mixed Dubbeltwee veld won hij samen met roeimaatje Esther van der Loos een bronzen medaille. De Vrouwen Acht, met roeiers uit het opleidingsprogramma ‘Talent TeamNL’, wonnen brons in een veld waar Australië (1 & 2) domineerde.

A-finales
De Vrouwen Tweezonder, met TeamNL roeiers Ilse Kolkman en Willemijn Mulder, kwamen in de tweede duizend meter van hun A-finale te kort om bij de top 3 van het veld aan te blijven haken, met een vierde plek als resultaat. De ‘Talent TeamNL’ Mannen Dubbelvier werd tevens vierde in de A-finale, anderhalve seconde achter Duitsland (3). Beide ploegen kwamen in hun A-finales boten tegen die zich hebben gekwalificeerd voor de Spelen.

Spannende B-finales
In de B-finales streden TeamNL roeiers Pieter van Veen en Nika Vos beiden in hun skiff voor de winst. Zowel Pieter als Nika roeiden knap naar de eerste positie met een eindsprint in de laatste 500 meter. Pieter kwam daarbij met vier tienden voorsprong op Uruguay over de streep, en Nika met meer dan een seconde voorsprong op Paraguay. Ook de Mannen Dubbelvier van Skøll wist na een spannende race hun B-finale te winnen.

World Cup winnaars
Met de resultaten van de derde, en laatste, wereldbeker van dit seizoen, werd tevens de eindstand in de World Cup ranking definitief. In iedere Olympische bootklasse zijn punten te verdienen aan de hand van de eindstand van de wedstrijd, punten die per land worden opgeteld. Nederland staat dit jaar bij vijf verschillende individuele bootklasses bovenaan in de ranking, met vijf World Cup trofeeën als resultaat: Vrouwen Skiff, Mannen Skiff, Vrouwen Tweezonder, Mannen Dubbeltwee en Mannen Dubbelvier. Als kers op de taart heeft Nederland dit jaar tevens de algehele World Cup trofee gewonnen. Met de resultaten op alle wereldbekers heeft Nederland 143 punten gescoord, 5 meer dan Groot-Brittannië.

Technisch Directeur Hessel Evertse nam namens Nederland de World Cup trofeeën in ontvangst (door Benedict Tufnell).

Resultaten World Cup III
Bekijk hier alle resultaten van de derde World Cup. Bijbehorende ploegen zijn te vinden in dit artikel.

BootFinaleResultaat
PR1 Mannen Skiff (PR1 M1x)A-finaleGOUD
PR2 Mixed Dubbeltwee (PR2Mix2x)A-finaleBRONS
Vrouwen Acht (W8+)A-finaleBRONS
Vrouwen Tweezonder (W2-)A-finale4e plaats
Mannen Dubbelvier (M4x, NED1)A-finale4e plaats
Vrouwen Skiff (W1x)B-finale7e plaats
Mannen Skiff (M1x)B-finale7e plaats
Mannen Dubbelvier (M4x, NED2)B-finale7e plaats
Lichte Vrouwen Skiff (LW1x, NED2)B-finale8e plaats
Lichte Vrouwen Skiff (LW1x, NED1)B-finale9e plaats
Lichte Mannen Skiff (LM1x)B-finale9e plaats
Mannen Dubbeltwee (M2x)B-finale12e plaats

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!