TeamNL Roeien

Nieuwe en terugkerende formaties in de EK-selectie van TeamNL Roeien

Veronique Meester en Ymkje Clevering

TeamNL Roeien is terug van testwedstrijden uit Italië en gaat de volgende fase van het seizoen in: op hoogtestage naar Obertraun, gevolgd door het Europees kampioenschap in Bled.

Elf ploegen – in nieuwe en terugkerende formaties – liggen in Bled aan de start, zo besloten staf, coaches en hoofdcoach Eelco Meenhorst.

TeamNL Roeien vrouwenploegen

Karolien Florijn, regerend Europees- en Wereldkampioen in de skiff, gaat haar titels dit seizoen verdedigen. Grootste uitdager voor die laatste lijkt nog altijd Emma Twigg: olympisch kampioen en vice-Wereldkampioen uit Nieuw-Zeeland. Op het EK komen ze elkaar uiteraard nog niet tegen. Tijdens de Koninklijke-Holland Beker op onze eigen Bosbaan – twee maanden voor het WK – is die kans er wel.

Veronique Meester en Ymkje Clevering gaan door in de tweezonder. Op het EK in München wonnen ze brons en op het WK in Racice blonk het zilver. Ook voor Laila Youssifou en Roos de Jong geen verandering: samen gaan ze door in de dubbeltwee. Afgelopen EK en WK startten beide powerduo’s nog in twee bootnummers: naast de dubbel ook in de acht. Komend EK zal dat niet het geval zijn. Een vrouwen acht is niet geformeerd.

Bij elkaar blijft ook de zilveren WK-vierzonder met Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Marloes Oldenburg. Marloes heeft, na de breuk in haar nekwervel van een half jaar geleden, haar eerste races gevaren in Piediluco en kan nu met haar ploeg laten zien wat ze waard zijn op het Europees kampioenschap. De vrouwen dubbelvier start in een nieuwe formatie met Lisa Scheenaard, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en voormalig licht roeister Martine Veldhuis.

TeamNL Roeien mannenploegen

Na een seizoen in de skiff – met goud op het EK en zilver op het WK – keert Melvin Twellaar terug in de dubbeltwee met Stef Broenink. Daarmee gaat het olympisch zilveren duo Broenink – Twellaar verder voor een nieuw hoofdstuk.

Met de terugkeer van olympisch kampioenen Koen Metsemakers en Tone Wieten is ook de dubbielvier opnieuw geformeerd. Koen, Tone en Simon van Dorp zitten op de eerste drie plekken. Om de laatste plek zou worden gestreden in Piediluco tussen Finn Florijn en Lennart van Lierop. Ziekte verhinderde Lennart echter om te kunnen roeien. Na goede resultaten in Italië zal Finn daarom starten in de dubbelvier. Lennart zal na zijn sterke prestaties tijdens de skifftrials de plek van Melvin overnemen in de skiff.

Meer wijzigingen zijn er in de mannen acht: vijf posities kennen een andere naam ten opzichte van de zilveren WK-opstelling. Slagman Guillaume Krommenhoek kampte tot nu toe met een blessure net als Abe Wiersma. Beiden zijn weer fit genoeg om te starten en roeien in Bled in de tweezonder. Guus Mollee wisselt naar de mannen vierzonder, waar ook Nelson Ritsema en TeamNL nieuwkomers Olav Molenaar en Gert-Jan van Doorn in zitten. Wel terugkerend in de acht zijn Mick Makker, Jacob van de Kerkhof, Niki van Sprang en stuurvrouw Dieuwke Fetter. Zij worden compleet gemaakt door Jan van der Bij en de gehele mannen vierzonder van vorig seizoen: Rik en Ralf Rienks, Sander de Graaf en Ruben Knab.

Ook pararoeiers Chantal Haenen en Corné de Koning maken zich op voor de eerste internationale wedtrijd van het seizoen. Binnenkort kijken we op ROEIEN.nl vooruit op de voorbereiding van deze gemixte dubbeltwee richting Parijs.

Tot zover de ploegen richting het Europees Kampioenschap in Bled. De roeiers vertrekken op maandag 17 april voor drie weken naar Obertraun. Het is de eerste van twee hoogtestages in het pre-olympisch jaar 2023.

EK Ploegen

PloegNamen
W1xVrouwen skiffKarolien Florijn
M1xMannen skiffLennart van Lierop
W2-Vrouwen tweezonderVeronique Meester en Ymkje Clevering
M2-Mannen tweezonderGuillaume Krommenhoek en Abe Wiersma
W2xVrouwen dubbeltweeLaila Youssifou en Roos de Jong
M2xMannen dubbeltweeStef Broenink en Melvin Twellaar
PR2 Mix 2xPara Mixed dubbeltweeChantal Haenen en Corné de Koning
W4-Vrouwen vierzonderBenthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Marloes Oldenburg
M4-Mannen vierzonderNelson Ritsema, Guus Mollee, Olav Molenaar en Gert-Jan van Doorn
W4xVrouwen dubbelvierLisa Scheenaard, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Martine Veldhuis
M4xMannen dubbelvierKoen Metsemakers, Tone Wieten, Simon van Dorp en Finn Florijn
M8+Mannen achtDieuwke Fetter, Jan van der Bij, Jacob van de Kerkhof, Niki van Sprang, Mick Makker, Ruben Knab, Rik Rienks, Ralf Rienks en Sander de Graaf.
ReserveWillemijn Mulder

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!