TeamNL Roeien

Rio 2016: Nog even wachten voor Roel en Mitchel

Nu de races vandaag zijn uitgesteld vanwege de weersomstandigheden, lees dan de reacties van de ploegen van gisteren.

Twee-zonder
Roel Braas en Mitchel Steenman beten het spits af in de twee-zonder. In deze klasse was het vanaf heat 1 een rariteitenkabinet. Boten bleven net binnen de lijnen en de Servische boot sloeg zelfs om. Roel en Mitchel leken voorafgaand aan het toernooi medaillekandidaat, maar ook zij konden niet goed omgaan met de wind en golven. Ze werden laatste in hun heat en moeten zondag naar de herkansing om in het toernooi te blijven. “Iedereen heeft wind en golven, wij gingen er alleen niet goed mee om. We hebben grove fouten gemaakt en onszelf een hoop huiswerk gegeven voor morgen”, vertelt Mitchel na afloop.

“Na een kilometer voelden we dat het niet lukte. We probeerden het op te lossen door dingen tegen elkaar te roepen in de boot, maar het hielp niet. Elke keer als we opnieuw probeerden ritme te vinden, bleven onze bladen te lang hangen. De hele race probeerden we het opnieuw, opnieuw en opnieuw. Morgen is het alles of niets; en dat is helemaal aan ons.”

1

Lichte mannen vier-zonder
De lichte mannen vier-zonder was de enige boot die zich direct wist te plaatsen voor de halve finales na de eerste dag in Rio. Maar ook zij waren niet tevreden. Als Jort van Gennep gefeliciteerd wordt, met zijn verjaardag, reageert hij aanvankelijk nukkig. “Waarmee? Zo goed ging het niet. Ik ben blij dat we ons geplaatst hebben, maar dit kan veel beter. Met mijn verjaardag ben ik helemaal niet bezig geweest, ik was vergeten dat ik daarom gefeliciteerd kon worden. Ik heb het nog niet echt gevierd, maar heb vanochtend wel een cadeautje van mijn teamgenoten gekregen. Theekopjes. Ha, in het olympisch dorp moet ik theedrinken uit van die kartonnen cupjes, niet te doen.”

2

Dubbelvier
De vrouwen dubbelvier werd derde en moet daarom maandag ook naar de herkansing. Inge Janssen baalt, maar heeft haar strijdplan klaar. “Met dit soort omstandigheden is het heel lastig om de race voor te bereiden. Tijdens andere races zag je boten overleven tot de 1200 meter en dan gaan, terwijl de Oekraïners bij ons vanaf moment één de beuk erin gooiden.”

“We roeiden niet slecht. We hadden afgesproken om twee dingen te doen: alert zijn en met onszelf bezig zijn. Dat laatste is goed gelukt, maar we zaten te veel in onze eigen bubbel. We moeten meer initatief nemen en keihard racen.”

Inge werd vanaf de kant aangemoedigd door haar ouders, broer, zus, vriend en twee vriendinnen. Leuk die aanmoediging, maar zelf krijgt ze er nauwelijks iets van mee. “Ik hoor ze niet eens, ik zie ze pas tijdens het uitroeien. Ik heb ze naast vandaag nog niet gezien. Dat vind ik ook wel lekker, gewoon in mijn roei-bubbel.”

Lagao Rodrigo de Freitas
Op social media wordt de Lagao Rodrigo de Freitas geroemd om zijn uniekheid en spektakel. Iets wat de Nederlanders nu even een biet zal zijn. “Dit soort omstandigheden kom je maar zelden tegen, vaak genoeg worden de races uitgesteld. Natuurlijk is het uniek en bijzonder om op zo’n meer te racen, maar daar denk ik pas aan als we ons geplaatst hebben.”

Foto’s: Francois Wieringa

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!