TeamNL Roeien

Olympisch kampioen Dirk Uittenbogaard neemt afscheid van TeamNL Roeien

Ellen de Monchy

Dirk Uittenbogaard, olympisch kampioen in de dubbelvier van afgelopen zomerspelen in Tokio, neemt voor nu afscheid van TeamNL roeien. Dirk: ”Het is een mooie maar zware reis geweest naar Tokio en ik heb nu behoefte aan vrijheid. Ik wil leuke dingen doen en even geen verplichtingen hebben”. Dirk wist viermaal de Varsity te winnen, heeft vele wereldbeker medailles op zak, werd in 2019 wereldkampioen in de mannen dubbelvier en won in 2016 al olympisch brons met de Holland Acht tijdens de spelen in Rio de Janeiro. Dirk is in april als profcoach begonnen bij A.S.R. Nereus van de Ouderejaars Zwaar.

Voor altijd olympisch kampioen, maar voor nu even geen TeamNL roeier meer

Ook na de spelen van Rio de Janeiro in 2016 heeft Dirk tijd voor zichzelf genomen, maar is later in het seizoen weer gaan trainen en heeft zelfs nog twee wereldbekers gestart. Toch voelt het deze keer wat meer definitief: ”Ik heb met Eelco besproken om dit jaar niet aan te sluiten bij het team. Ik wil niet het schema draaien en de verplichting hebben iets te doen, dan kan ik weer de vrijheid voelen waar ik naar op zoek ben.”

Dirk had contact met A.S.R. Nereus na het wegvallen van coaches van de Ouderejaars Zwaar: ”Ik ben gevraagd om dat gat op te vangen, zodat de jongens goed voorbereid richting de trials konden gaan. Dat was geheel vrijwillig, maar zo ben ik er een beetje ingerold”. Het klikte goed tussen de ploeg en Dirk, zo goed dat de ploeg dit aan het bestuur heeft doorgegeven en Dirk een contract aangeboden kreeg als profcoach. ”Ik merk dat ik het coachen leuk vind om te doen. Het geeft me de ruimte om te ontdekken waar het echte einde zit en of ik nog terug wil komen of niet”, aldus Dirk.

Dirk stopt niet met roeien, blijft trainen en proeft ondertussen van het coachvak. Ook denkt hij nog wedstrijdjes te varen met Nereus en daar veel plezier uit te halen. Samen met zijn vriendin Kirsten Wielaard heeft hij een cursus afgerond over het starten van regeneratieve boerderij, een onderwerp waar Boerderij Bodemzicht zich mee bezighoudt en waarvoor Kirsten aan het fietsen was naar Tokio. Ze zijn nu aan het verkennen of ze op de lange termijn zelf zo’n ecosysteem-herstellende boerderij kunnen starten. Daarnaast is Dirk begonnen aan een cursus over persoonlijkheidstypes en werkt hij: ”Ik ben andere dingen aan het ontwikkelen en verkennen om te kijken wat ik leuk vind, wat daarbij past en wat niet. Die zoektocht bevalt heel goed en ik ben benieuwd waar het me brengt”.

Auteur

Babette Berkelaar
KNRB

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!