TeamNL Roeien

Ontketend TeamNL Roeien al op vier gouden WK-medailles

Goud voor de Vrouwen Vierzonder - door Nikola Krstic/BSR Agency

De Vrouwen Tweezonder, -Vierzonder en Mannen Dubbelvier: allen pakken ze de wereldtitel op een nu al historisch wereldkampioenschap voor TeamNL Roeien. In een razendspannende race greep de Vrouwen Dubbelvier nog bijna een vijfde gouden plak.

Vrouwen Tweezonder

Zo vaak waren ze zó dichtbij, en op het hoogste podium in Belgrado lukt het: Veronqiue Meester en Ymkje Clevering rekenen in de tweezonder af met Australië en zijn de beste van de wereld. Bekijk hier de reactie van de vrouwen net na hun race.

Goud voor Ymkje Clevering (l) en Veronique Meester (r)

Vrouwen Vierzonder

Na de ongekende comeback van Marloes Oldenburg – na haar nekbreuk vorig jaar – en met de power spirit die de ploeg nooit verliet, hebben ze hun droom waargemaakt: de Oranje Vrouwen Vierzonder houdt de Britten en ontketende Roemenen razendknap van zich af en is wereldkampioen. Tinka Offereins: “We stoomden echt door de race heen en elke 500 meter was alleen maar sterker en met meer vertrouwen. We wisten dat het qua power goed zat. Geweldig dat dit resultaat eruit is gekomen.” Hier bekijk je hun eerste reactie op de gouden race.

“We stoomden echt door de race heen en elke 500 meter was alleen maar sterker en met meer vertrouwen.”

Tinka Offereins, Vrouwen Vierzonder
Goud voor de Vrouwen Vierzonder – door Nikola Krstic/BSR Agency

Mannen Dubbelvier

Met een straatlengte verschil tonen Koen Metsemakers, Tone Wieten, Finn Florijn en Lennart van Lierop hun absolute wereldklasse, en winnen ze in de dubbelvier het WK-goud. Voor olympisch kampioenen en slagenpaar Koen Metsemakers en Tone Wieten hun volgende wereldtitel. Lennart van Lierop is nu zowel Europees kampioen (in de skiff) als wereldkampioen. De race is hier terug te zien. Bekijk ook de reactie van de mannen.

“We waren favoriet vandaag, maar dan moet je het nog wel waarmaken. En dat hebben we in stijl gedaan.”

Lennart van Lierop, Mannen Dubbelvier
De Mannen Dubbelvier: wereldkampioen

Vrouwen Dubbelvier

Boegbal om boegbal, meter voor meter: het gevecht van Bente Paulis, Laila Youssifou, Tessa Dullemans en Roos de Jong met de Britse vrouwen in de dubbelvier was razendspannend. De Britten wisten de race uiteindelijk in de laatste meters naar zich toe te trekken: zilver voor Nederland. De race is hier terug te kijken.

Vierde plekken en eerder dit WK

De mannen vierzonder, met Rik Rienks op slag en daarachter broer Ralf Rienks, Ruben Knab en Niki van Sprang kon het voorbeeld van de vrouwen niet volgen. Na een gelijkopgaand begin was de uitbraak van Groot-Brittannië, de VS en Nieuw-Zeeland te machtig om nog te kunnen achterhalen: Nederland wordt vierde. Bekijk de race hier terug.

Eerder op de dag werden ook Chantal Haenen en Corné de Koning vierde in de PR2 Mixed Dubbel. Abe Wiersma en Nelson Ritsema sloten hun WK in de Mannen Tweezonder af met winst in de D-finale.

Op vrijdag deed Nederland al volop mee in twee A-finales: Corné de Koning pakte zijn vierde wereldtitel in de para skiff, Martine Veldhuis knokte en gaf alles op onstuimig water, maar miste met een vierde plek het podium.

Zondag 10 september

De laatste dag van het WK belooft opnieuw een spektakel te worden. Karolien gaat in de skiff voor prolongatie van haar wereldtitel, Stef en Melvin gaan een greep doen naar goud in de dubbel en Simon van Dorp hoopt de skiff stunts bij de mannen van afgelopen jaren een vervolg te kunnen geven.

Lisa Scheenaard en Nika Vos strijden daarnaast in de B-finale om een olympisch ticket, evenals Eva Mol in de PR1 skiff. Tot slot betreedt de Holland Acht de roeiarena in Belgrado om de WK campagne van TeamNL Roeien af te sluiten. Hieronder het programma.

PR1 Vrouwen SkiffPR1 W1xB-finale11:06 uur
Vrouwen DubbeltweeW2xB-finale11:37 uur
Mannen DubbeltweeM2xA-finale13:39 uur
Mannen SkiffM1xA-finale14:25 uur
Vrouwen SkiffW1xA-finale14:44 uur
Holland AchtM8+A-finale14:59 uur

Kijk de A-finales live via NPO 1 en NOS.nl/live.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!