TeamNL Roeien

Paraploegen klaar voor World Cup II Poznan

Aankomend weekend liggen pararoeiers Annika van der Meer en Corné de Koning (Pr2 Mix2) aan de start bij de World Rowing Cup II in Poznan, Polen.

Regerend wereldkampioen in de Pr2 Mix2 hebben in mei tijdens de para regatta in Gavirate al laten zien dat zij ook dit jaar op niveau zijn door beide races te winnen. Ze versloegen daar hun directe concurrenten uit Groot-Brittanië, paralympische kampioenen Lauren Rowles en Laurecen Whiteley. Ook start de, nog relatief beginnende ploeg, Pr Mix4+ in Poznan. Zij hopen tijdens dit toernooi een stap dichterbij de finale  te komen.

Zie hier een overzicht van de deelnemende ploegen.

Aan tafel met Luuk Veltink uit de PR3 Mix4

Luuk Veltink is een van de pararoeiers uit de PR3 Mix4. Voorafgaand aan World Rowing Cup II hebben we Luuk wat vragen gesteld.

Jullie zijn nu ongeveer een jaar bezig met deze ploeg, hoe is de samenstelling gegaan?
We zijn nu inderdaad ongeveer een jaar bezig. Tijdens een van de KNRB voorlichtingsdagen hebben we elkaar leren kennen. We kwamen vanuit alle hoeken van het land bij elkaar, hadden elkaar nog nooit eerder gezien. Op de voorlichtingsdag is aangegeven dat als we verder wilden met roeien we sowieso bij een club in de buurt moesten gaan roeien. Daarnaast zijn we op wekelijkse basis met elkaar gaan trainen bij RV Hemus in Amersfoort. Sinds februari dit jaar hebben we onze eigen boot en trainen inmiddels 4-5 keer met elkaar op de Bosbaan.

V.l.n.r.: Thom Kuus, Luuk Veltink, Minxia Peddemos en Elfi de Jong

Hoe gaat het tot nu toe?
Sinds februari hebben we een grote stap gezet en tijdens de para regatta in Gavirate hebben we deze progressie ook laten zien. We zijn meer een team, roeien beter en worden technisch beter. Een eigen boot en eigen afstellingen maken daarin een enorm verschil.

Jullie als boot, hoe gaat dat?
Dat is wel even wennen, sommige hadden hiervoor nog nooit geroeid, anderen in de boot zijn doorgestroomd uit het studenten roeien. Daarnaast is er een groot leeftijdsverschil in de boot. Efi de Jong is bijna 50 en de jongste, Thom Kuus, is 23 jaar. Iedereen in de boot roeit met zijn of haar eigen beperking. Inmiddels gaat de wisselwerking heel goed, misschien juist wel door de diversiteit in de boot, dat maakt het wel bijzonder.

Tijdens de para regatta in Gavirate in Italië hebben jullie de A finale gehaald. Hoe kijken jullie hierop terug?
Italië was heel gaaf. Voor mij was het zelfs mijn eerste officiële wedstrijd. Ik had hiervoor nog nooit een 2 km wedstrijd geroeid. Er waren gezonde zenuwen, haha. Je weet niet wat je lichaam doet op zo’n twee kilometer. Je weet wel wat je zelf kunt, maar dat is in een wedstrijd toch altijd net iets anders, net wat meer. Het was heel bijzonder om dit met zijn vieren mee te maken.

Wat zijn jullie verwachtingen richting World Rowing Cup II in Poznan?
We hebben er echt heel veel zin in. We willen een beter resultaat neerzetten, ook al wordt dat wel moeilijk. Er staan namelijk een aantal ervaren landen aan de start. De A-finale halen is wel het doel. Onze grootste concurrenten zijn, denk ik, Italië en Oekraïne. Daarnaast zijn er ook landen bij waar we nog niet eerder tegen geroeid hebben die goed zijn, zoals Polen, Duitsland en Amerika. Tot slot zijn de weersomstandigheden ook anders, het is in Polen een stuk warmer dan in Italië. Maar we hebben de Campina koeltas, dus het moet goedkomen. 😉

Luuk Veltink rechts vooraan met zijn Campina Koeltas

Hoe ziet het programma er na World Rowing Cup II uit?
In juli gaan we naar de World Rowing Cup III in Rotterdam en het seizoen eindigt met het WK in Linz, Oostenrijk. Tijdens het WK kunnen we ons plaatsen voor de Paralympische Spelen in Tokio. Dat is natuurlijk het doel, maar we moeten eerst maar eens kijken hoe we deze wedstrijden doorkomen.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!