TeamNL Roeien

Partnerwissel binnen de Paralympische dubbeltwee 

De PR2 gemixte dubbeltwee, die sinds eind 2021 de combinatie van Corné de Koning en Chantal Haenen kende, heeft een nieuwe samenstelling. Hoewel het duo de boot tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voor de Paralympische Spelen heeft gekwalificeerd, is het besluit genomen dat de combinatie niet haalbaar was.  

Chantal, die de afgelopen jaren zowel in de boot als op de handbike was te vinden, heeft ervoor gekozen om zich weer geheel op het handbiken te richten. Esther van der Loos, die al vele jaren betrokken is bij het TeamNL para-roeien, neemt de plek van Chantal over in de dubbeltwee.  

Een partnerwissel binnen een jaar voor de Paralympische Spelen is niet ideaal, maar heeft in dit geval een vertrouwd duo samengebracht. Corné en Esther hebben vier jaar lang samen geroeid en zijn in de dubbeltwee aan de start van de Paralympische Spelen van 2016 verschenen, waar ze vierde werden. Dankzij de vele kilometers die zij samen in de boot hebben afgelegd, zaten ze bij de eerste training na twee baantjes op de Bosbaan weer gelijk. Het is voor beide partijen weer fijn om met elkaar te mogen roeien. Corné: “Het gaat zo soepel dat het weer gewoon gelijk loopt en dat de boot technisch makkelijk doorloopt. Dat is tof.”

“Een beetje zoals bij Melvin en Stef, alleen die wonen niet samen.”

– Corné de Koning

Naast hun vertrouwen in de boot is er ook veel vertrouwen buiten de boot. Corné, die met zijn partner in Goes woont, heeft al jaren een vaste slaapplek bij Esther thuis wanneer hij op de Bosbaan traint. De vriendschap die daaruit is ontstaan is ontzettend waardevol. Corné: “Een beetje zoals bij Melvin en Stef, alleen die wonen niet samen.” 

Of de boot soepel genoeg loopt voor een Paralympische medaille, is nog de vraag. Ze hebben een half jaar om in hun beste vorm te komen. Om dichter bij die medaille in de buurt te komen, starten Corné en Esther dit jaar veel internationale wedstrijden. De eerste World Cup in Varese wordt een goed meetpunt om te kijken waar ze in de rest van het PR2 veld liggen. Het laatste meetmoment wat ze samen hebben gehad was in juni 2021, toen ze verrassend eerste werden bij de Pararegatta in Gavirate.  

In het roeiprogramma van 2024 staat veel samen roeien centraal. Bij de dubbeltwee combinatie met Chantal werd er in het trainingsschema rekening gehouden met een tweede topsport-programma. Met de komst van Esther valt dit weg en heeft roeien de focus. Gezamenlijke trainingen worden hierdoor verdubbeld. Hierbij is het, zeker voor Esther, de grootste uitdaging om in korte tijd niet te veel te willen. Esther is de afgelopen jaren blijven roeien en heeft de komende maanden vooral nodig om weer wedstrijdfit te worden.  

In dit paralympisch seizoen staat er als eerste een trainingsstage in Sevilla op het programma, eind februari. Gedurende hun weg naar Parijs worden Corné en Esther ondersteund en begeleid door coaches Jan Klerks en Cisca Kruijsdijk. 

Foto’s door Susanne Ottenheym

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!