TeamNL Roeien

Podcast | Goud voor Kaj Hendriks in fictieve Olympische finale

Wat als je finale op de Olympische Spelen door zou zijn gegaan? Die vraag beantwoordt Kaj Hendriks in de eerste aflevering van de podcast de Finale. Hendriks was misschien wel de gevierde man geweest in het Holland House. In Tokio wil hij goud halen in de twee-zonder. ‘Ik heb een keer mogen voelen hoe het is om de beste van de wereld te zijn, maar ik wil ook op dat allerhoogste podium staan. Je wil een keer, tenminste ik wel, de beste zijn op het moment dat iedereen op zijn aller-allerbest is.

In de podcastserie de Finale interviewen makers Joep Heerings en Marcel Bamberg hun Olympische helden, op de dag van hun finale. ‘Zo nemen onze Olympische helden de luisteraar mee naar een fictieve finaledag in Tokio,’ vertelt Bamberg. ‘We horen wat ze doen, wat ze eten en hoe de ideale race eruitziet. En omdat het toch fantasie is zijn dat finales waarin de Nederlandse deelnemers allemaal goud winnen.’

De aflevering met Kaj gaat over zijn ideale race in Tokio, met Jacob van de Kerkhof in de twee-zonder. ‘Ik denk dat we na 1400 meter het aantal halen per minuut omhoog brengen. In het laatste kwart bouwen we steeds verder naar maximaal,’ zegt hij. ‘En hoe snel dat dan is gegaan? Weet je, winnen in een wereldrecord klinkt heel gaaf. Maar winnen is winnen.’

Voor Hendriks zijn de Olympische Spelen inmiddels bekend terrein. Hij was erbij in Londen en in Rio de Janeiro, waar hij brons pakte met de Holland Acht. ‘Ik was best wel ongelukkig met die race,’ blikt hij terug. Het werd één van de belangrijkste drijfveren voor nog één laatste keer gaan voor goud op de Spelen. ‘Ik wil er het maximale uit halen.’

Kaj Hendriks
Merijn Soeters

De Spelen moeten het sluitstuk worden van een lange carrière. Op de vraag of hij daarna nog door zou willen gaan met roeien, geeft hij resoluut antwoord. ‘Nee, dan ben ik wel klaar. Ik denk dat ik het dan mooi geweest vind en op zoek ga naar een andere sport.

In de podcast visualiseren de makers de dag van begin tot eind. Inclusief alles wat er gebeurt direct na de laatste halen. ‘Het mooiste aan de Nederlandse roeigemeenschap? Dat zijn de zwemmers,’ zegt Hendriks. ‘Dat we bij internationaal gewonnen wedstrijden allemaal het water in gaan. Daar staan we internationaal om bekend. Er proberen altijd Nederlandse zwemmers bij de boot te komen.

Luister de aflevering met Kaj hieronder via Spotify.

De Finale is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts

Iedere aflevering van de Finale is een nieuwe kanshebber op de Olympische Spelen, op de plek waar normaal getraind wordt. ‘Die plek verandert dan al snel in Tokio,’ vertellen de makers. ‘Met Kaj zaten we tussen de roeiboten in de loods van Triton. Maar met de montage van de podcast hopen we dat het toch een beetje klinkt alsof je erbij bent. Aan de start van die grote wedstrijd in Japan.

De komende weken volgen meer afleveringen in de serie de Finale. Met als gasten onder andere Lilian de Geus (waterpolo), Jorrit Croon (hockey), Brigitte Sleeking (waterpolo), Dimeo van der Horst (basketball) en Madelein Meppelink (beachvolleybal).

Coverfoto: Francois Wieringa

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!