TeamNL Roeien

Rio 2016: Roeireporters: De eerste dag zit erop!

Wat is er nu leuker dan een roeiverslag van een echte Olympiër! Per race doet een oud-toproeier verslag en lees je dat aan het eind van de dag op roeien.nl.

Rogier Blink: Heat M2-
De heat op een groot toernooi; je kan er een dagje vrij mee winnen en officieel niks verliezen, maar de werkelijkheid is anders. Na een lange poos zonder wedstrijden wil je bevestiging dat je je goed hebt voorbereid. Je wilt rustig kunnen slapen en weten dat je in de halve finale gewoon moet doen wat je vandaag in de heat hebt gedaan. Ik vrees dat er in sommige roei-slaapkamers vanavond toch wat slechter wordt geslapen.

Maar laten we van iets meer afstand naar de races van vandaag kijken. De omstandigheden waren bizar, ze deden mij het meest denken aan de EK van dit jaar. Grote golven van opzij rolden de roeibaan in. Ik had het idee dat ondanks dat men wist dat het op het roeimeer in Rio kan spoken, toch verrast was. Toen de races begonnen was het immers nog spiegelvlak water.

Als er dan opeens wat verandert, is het zaak daar goed op te reageren, maar zeker in de kleine nummers en al helemaal in de M2- kan dat echt lastig zijn. Dat is denk ik wat er vandaag bij Roel en Mitchel gebeurd is. Je voorbereiden op een harde pot, op veel input leveren en dan in de laatste uren moeten schakelen naar ontspanning en accepteren dat er van alles met je boot onder je gebeurd.

Het is heel simpel; Roel en Mitchel kunnen nog steeds goed roeien, ze zijn nog steeds medaillekandidaat. Ze hebben er vandaag een kans bijgekregen om zichzelf daar weer van te overtuigen, namelijk een extra herkansingsrace.

Dit zal niet vanzelf gaan en dat vraagt de nodige mentale kracht. Maar dat zal voor deze ervaren mannen geen probleem zijn. Dus na de herkansing weer vol vertrouwen op weg naar die medaille, stap voor stap.

Tot slot kan ik het natuurlijk niet laten om nog een paar tips te geven: Roel ga lekker versaaien op je bed ipv leuk doen met hockeymeisjes in de lounge. Het enige wat je komende week moet doen is nog 3 keer relaxed hard roeien.

Mitchel heeft het versaaien op bed tot kunst verheven, dus dat gaat goed komen. Dus voor hem een tip die altijd werkte in al die jaren dat wij samen roeiden: Hou je hoofd koel, rustige lange klappen gaat altijd harder, dan mag de naaimachine op het einde aan.

Succes mannen!!!!!

”Het ligt niet aan de wind en de golven, maar aan onszelf. We hebben ons een hoop huiswerk gegeven voor morgen.”

Mitchel Steenman

Ivo Snijders: Heat LM4-

Lastige omstandigheden vandaag in Rio! En onze Lichte Vier kwam er met wisselend succes overheen.

De start zag er heel strak uit en de Nederlandse vier deed in het begin dan ook niets onder voor de Kiwi’s en de Amerikanen. Op het middenstuk hadden ze echter meer moeite met de golven dan de concurrentie. En zeker de derde 500m liep de snelheid aardig terug. De laatste 500m kon de vier zijn ware klasse weer laten zien en werd er terrein gewonnen op de koplopers. Dat laatste stuk zag er weer heel sterk uit en moet de mannen vertrouwen geven.

Welke conclusies kunnen we uit de voorwedstrijden trekken? Eigenlijk bijzonder weinig. Het vergelijken van tijden onder deze omstandigheden is niet zo zinvol en in de lichte vier kan je er toch wel vanuit gaan dat het dicht bij elkaar ligt. Andere echte topploegen, zoals Zwitserland (wereldkampioen van 2015) en Frankrijk (brons in 2015) waren niet echt overtuigend. De enige ploeg die er bovenuit stak vandaag was (zoals wel vaker in de lichte vier) Denemarken. Maar onafhankelijk van hoe de loting van de halve finales gaat uitpakken, dat worden weer waanzinnig spannende wedstrijden die op de streep beslist gaan worden.

De Lichte Vier heeft alle kwaliteiten in huis om zich te kwalificeren voor de finale, maar makkelijk zal het niet worden dinsdag!

1

Irene Eijs: Heat W4x
De dubbelvieren: de enige nummers waar vandaag al a-finale plaatsen te verdienen waren. Dat verhoogt ook meteen de spanning rond zo’n voorwedstrijd, zeker als de roeiomstandigheden ‘nautical skills’ vereisen om met de woorden van de de Lagoa stadionspeaker te spreken.

Door de golven en wind was een groot deel van de ochtend het adagio: starten, 1250 meter overeind blijven en dan in de laatste 500 meter in wat normaler water racen om de kwalificerende plaatsen. Maar toen de grotere boten eindelijk aan de beurt kwamen was het water in de baai wat gekalmeerd. Behoorlijke omstandigheden dus om meteen vol voor de winst en finaleplek te gaan.

Het Nederlandse kwartet kwam voor hun doen heel behoorlijk uit de start, maar verzuimden om mee te gaan met de Oekraïense vrouwen. Die stoomden solide door naar een voorsprong van 2 lengtes. In het middenstuk kwam Australië ook nog over Nederland heen en kwam zelfs ook China gevaarlijk dichtbij.

Voor de toeschouwers die weten dat de dubbelvier een goed eindschot heeft was het tot het eind spannend, al was al snel duidelijk dat winst er niet meer inzat. Het werd een derde plaats, uiteindelijk een dikke lengte achter de winnaar. Ik had liever gezien dat de aanval van Australië afgeslagen was, maar aan de andere kant was het gat niet groot en is het belangrijker dat Australië bij de herkansing geklopt wordt.

Ergo, de kop is eraf, het roeien van Ukraine en Duitsland zag er heel goed uit en Chantal, Nicole, Inge en Carline zullen harder in het middenstuk moeten om zich maandag de 10e in de strijd om de medailles te kunnen mengen.

”We wilden meer eigen initiatief nemen”

Inge Janssen

RIO DE JANEIRO, Olympic Games, Olympische Spelen. Vanaf de boeg: Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!