TeamNL Roeien

Rio 2016: Roeireporters: De W2-, LM4- en M4-

Wat is er nu leuker dan een roeiverslag van een echte Olympiër! Per race doet een oud-toproeier verslag en lees je dat op roeien.nl. Vandaag Marleen Verburgh over de W2-, Ivo Snijders over de halve finale van de lichte vier en Gijs Vermeulen over de heat van de Holland Vier.

Marleen Verburgh: herkansing W2-
Helaas is het de vrouwen twee-zonder, die vandaag herkansing moest varen, niet gelukt om een top drie klassering neer te zetten en zich op die manier te verzekeren van een halve finaleplek. De Roemenen gaven een duidelijk signaal af aan de tegenstanders: de ploeg nam vanaf de eerste haal de leiding en bood de overige ploegen geen schijn van kans.

Karien en Aletta kenden een minder goede start en werden de eerste paar honderd meter voorbij gevaren door de rest van het veld. In dit eerste stuk hebben ze het laten liggen, hadden moeite recht in de baan te blijven, waarna ze als ware achter de feiten aan bleven roeien. Toch begon het na de eerste 500m beter te lopen en werden de Wit-Russen voorbij gevaren. De snelheid in het tweede deel van de race was zelfs vergelijkbaar met de Fransen en Italianen die zich wél wisten te plaatsen. Voldoende potentie voor dit duo dus om morgen, mits een betere start, de C-finale te winnen. Met Canada en Wit-Rusland, moet dat wel kunnen lukken!

1

Ivo Snijders: LM4-
Het moet heel teleurstellend zijn voor de mannen. Afgelopen jaren zaten ze eigenlijk altijd in de finales en nu, op het moment suprême, wilde het niet lukken.

De Nederlandse vier startte in baan 2. De Italianen, vorig jaar op de WK nog achter Nederland, startten bijzonder rap en wisten de race van start tot finish te domineren. Onze Nederlandse vier roeide mooi verzorgd en heel steady en hield lange tijd prima aansluiting bij Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Maar de versnelling die nodig was om tussen dat clubje te geraken of zelfs daar voorbij, bleef uit. Rond de 1000m leken ze dichterbij te komen, maar in het derde kwart vielen ze helaas iets terug.

Met nog 500m te gaan was de opgave al bijna onmogelijk. Het lukte dan ook niet om terug te komen in het laatste gedeelte, waardoor er niet meer inzat dan een vijfde plek.

Waarom het niet lukte zou ik niet kunnen zeggen, er zijn volgens mij geen groten fouten gemaakt en het roeien zag er goed uit. Maar het was gewoon niet genoeg vandaag.

Resteert nog een B-finale. Geen idee waarom we dat nog doen in het roeien, dat eindeloos alles uitracen. Maar je wilt toch laten zien wat je kan en dat is in het geval van de lichte vier heel veel. Dat moet genoeg motivatie zijn om donderdag nog een mooie race neer te zetten!

2

Gijs Vermeulen: heat M4-
Voorwedstrijd was met Australië, een van de titel favorieten. De start van de vier was goed en afgezien van de Aussies lagen ze goed in het veld gezien de tijden van de andere voorwedstrijden. In de tweede kilometer leek het iets minder goed qua ritme en waren ze niet in staat de opgebouwde voorsprong van bijna een lengte vast te houden op de Duitsers. De tijd op de kilometer biedt volledig kans om goed in het veld te eindigen door precies te doen wat ze in Luzern in de finale ook deden: het door bouwen op het fundament van de eerste kilometer. De derde plek in deze race was echter wel voldoende voor een plaatsing in de halve finale.

De andere voorwedstrijden werden gewonnen door Engeland en de regerend wereldkampioen Italië. De Australiërs hadden de beste tijd gevolgd door Engeland en respectievelijk Italië. De halve finales worden mooi: de vier heeft de kwaliteit om bij de top 6 te eindigen en indien de finale wordt gehaald is een topclassering zeker mogelijk!

3

Foto’s: Francois Wieringa

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!