TeamNL Roeien

Rio 2016: Roeireporters: mooie dag!

Wat is er nu leuker dan een roeiverslag van een echte Olympiër! Per race doet een oud-toproeier verslag en lees je dat aan het eind van de dag op roeien.nl. Vandaag Annemiek de Haan, Irene Eijs, Marit van Eupen, Marleen Verburgh en Rogier Blink over de W8+, W4x, LW2x, W2- en de M2-.

Annemiek de Haan: Heat W8+
Zo, ook de Dames Acht heeft de eerste race erop zitten. Zo’n voorwedstrijd is altijd even aftasten, met de ploeg, lukt de uitvoering van het wedstrijdplan, en met je tegenstanders, waar lig je precies ten opzichte van elkaar.
De dames komen goed uit de start, maar de Amerikanen trekken de boot vervolgens hard door. De Roemenen nemen in het eerste deel van de race de tweede positie in. Het roeien van de dames ziet er gecontroleerd uit en ze kruipen richting de Roemenen. De Australiërs die op het laatste moment zijn ingevlogen naar Rio en op de plek van de uitgesloten Russen mogen varen, spelen geen rol van betekenis.

Met nog 500 meter te gaan, oogt het ritme van de Roemenen wat gehaast en schuift Nederland er langs. De dames komen als tweede over de finish maar met een behoorlijk gat naar de nummer één, de Amerikanen. Het eerste tikje naar de Roemenen, die op het OKT nog vóór de Nederlanders eindigden, is uitgedeeld.

Over twee dagen staat de herkansing op het programma. Nog één mogelijkheid om te schaven aan het wedstrijdplan, de afspraken nog duidelijker te maken, de koppen nog meer dezelfde kant op te krijgen en de racehardheid te testen. De finale halen zou geen probleem moeten zijn, maar alles moet kloppen tijdens die race om een medaille te halen. Woensdag nog één keer oefenen.

Meiden, succes!!!

1

Irene Eijs: Herkansing W4x (vanaf de tribune)
Een mooie ochtend. Weliswaar wat spatjes regen, maar nog heel rustig water. Het type weer waarin je kunt laten zien wat je in huis hebt. En precies dat deden Carline, Inge, Nicole en Chantal vandaag. Perfecte executie van de herkansingsrace.

De start was wederom heel behoorlijk. Polen probeerde er vervolgens vandoor te gaan maar de Nederlandse ploeg beet zich vast en bleven aanvallend in tempo 36-37 meegaan. Geen verslapping in het middenstuk, het was gaan-gaan-gaan. Wat een verschil met zaterdag! Met nog 500 meter te gaan ging de welbekende turbo ook nog aan en werd Polen gedecideerd naar de 2e plek verwezen. Na de finish waren de dames terecht heel blij met hun race. A-finale, als derde in ranking. Dat geeft vertrouwen, een mooi uitgangspunt voor woensdag.

2

Marit van Eupen: Heat LW2x
Dit is teamwork. Maaike en Ilse hebben dit seizoen bewezen om onder de meest bizarre omstandigheden het hoofd koel te kunnen houden en te focussen op dat waar het om gaat: samen hard roeien. Dat betaalt zich nu uit: de eerste twee racedagen in Rio bleek maar weer dat je op van alles voorbereid moet zijn.

Na het uitstel en uiteindelijk afstel van de races gisteren mochten de lichte vrouwen vandaag dan eindelijk aan de bak. Nederland in heat 2. Maaike en Ilse hebben een goede start en gebruiken de kamikazestrategie van Vietnam (jawel..) om een mooie uitgangspositie te claimen na 500 meter. Met machtige klappen drukken ze in het middenstuk hun stempel op de wedstrijd. Na 1000 meter vaart de Nederlandse boot ontspannen weg bij de rest van het veld; alleen wereldkampioen Nieuw-Zeeland kan nog enigszins volgen, maar moet zelfs nog even uitkijken niet verschalkt te worden door Roemenië. Vietnam is inmiddels zoals verwacht ver weggezakt. In het laatste deel maakt Nederland de race vakkundig af: winst in de snelste tijd van alle heats. Nieuw-Zeeland finisht op gepaste afstand als tweede en gaat daarmee ook door naar de halve finale. Roemenië is de ongelukkige derde en gaat naar de herkansing.

Wat een superrace van Maaike en Ilse! Sterk, slim en snel, dat kun je wel aan dit team overlaten. Ze hebben niet het achterste van hun tong hoeven laten zien en varen met speels gemak de snelste tijd van alle ploegen, dus dat belooft wat voor het vervolg van het toernooi.

Opvallende zaken in de andere heats:

– China is in heat 1 goed op stoom, op de voet gevolgd door Denemarken. USA valt wat tegen en zien we terug in de herkansing. Olympisch kampioen van 2012 Groot-Britannië lijkt de vormcrisis van het afgelopen seizoen nog steeds niet te boven. Zelfs het last-minute toegelaten Italië is sneller.

– In heat 3 vaart Zuid-Afrika onbedreigd naar de winst maar het ziet er in het tweede deel van de race niet al te soepel meer uit. Ierland wordt bij gebrek aan tegenstand in deze heat tweede en krijgt daarmee toegang tot de halve finale.

– Heat 4 is weer wat interessanter: drie ploegen maken na 1000 meter nog kans op de twee halve-finaleplekken. In het tweede deel van de race neemt Canada, winnaar van Wereldbeker 2, het initiatief en samen met Polen gaan zij door naar de halve finale. Duitsland naar de herkansing.

Voor wat het waard is: Nederland heeft van alle ploegen het een-na-snelste eerste interval; alle daaropvolgende 500 meters leggen ze als snelste af. Kortom: een droomstart van het Olympische toernooi. Alles is mogelijk.

3

Marleen Verburgh: Heat W2-
Het jaar 2016 is voor Karien en Aletta een achtbaan die langzaam maar zeker op gang gekomen is. Vandaag liggen ze zomaar aan de start van het grote olympische avontuur. Pas een aantal weken geleden kon er eindelijk samen getraind worden, in tegenstelling tot tegenstanders die waarschijnlijk honderden kilometers meer hebben gevaren. Het enige wat je dan kunt doen tijdens zo’n race is dicht bij jezelf blijven en je beste roeien neerzetten. Er is niets te verliezen. Favoriet Groot Brittannië lag ver voorop in een strijd met Denemarken om de eerste plaats. Aletta en Karien hebben een goede prestatie geleverd door het gevecht aan te gaan met een top land als Canada. De kop is er af, nu is het belangrijk goed te herstellen en morgen in de herkansing zijn er nieuwe kansen.

4

Rogier Blink: Herkansing M2-
Vandaag was het mooi weer in Rio en zelfs het roeimeer lag er rustig bij. De tijden waren redelijk snel, maar als je goed keek, zag je nog steeds wel een nare deining staan. Op het einde van de middag leek er misschien zelfs een klein beetje baanvoordeel te ontstaan. Zo was het erg verrassend dat de Brits vrouwen 2- pas in de laatste meters langs de Deense boot ging.

Maar terug naar de mannen 2-. Voor Roel en Mitchel was het tijd om de voorwedstrijd weg te vegen. Door de rare omstandigheden van eergisteren lagen er eigenlijk best wel goede ploegen in de herkansing. Dus ondanks dat er maar 1 ploeg afvalt, was het zeker geen ABC-tje, dat ze zouden winnen.

Dat het toch lukte om de winst binnen te halen was natuurlijk erg lekker, al kwamen de Serven nog heel dichtbij en lagen de Amerikanen ook best wel in de buurt.

Maar tot zover het scorebord. Het kan niet anders dat Mitchel en Roel zich dood zijn geschrokken eergisteren. Naar Rio gaan voor een medaille en dan laatste worden in je 1e race is erg slecht voor je zelfvertrouwen. Ik denk niet dat na vandaag dat zelfvertrouwen geheel terug is. Daarvoor was het optreden nog niet overtuigend genoeg.

Laat ze dat dan maar in de halve finale doen, want nu na een paar dagen roeien de rook is opgetrokken, staan ze er prima voor. De loting voor de halve finale is namelijk erg lekker. Waar in de andere halve finale de topfavorieten Nieuw-Zeeland en de zeer goede Britten liggen, mogen de mannen het opnemen tegen de verrassende Fransen, Australie en Italie. Dat mag geen probleem zijn.

Dus Mitch en Roel, gewoon stappen blijven zetten, iedere race beter en dan moet het in de finale gewoon gebeuren.

In de halve nog iets meer lef tonen, iets meer geduld en daarmee iets langere halen en dan is dat zelfvertrouwen er gewoon weer helemaal.

Succes, roeien is niet moeilijk. Gewoon benen rug armen en weer terug 🙂

5

Gijs Vermeulen: heat M4-
Voorwedstrijd was met Australië, een van de titel favorieten. De start van de vier was goed en afgezien van de Aussies lagen ze goed in het veld gezien de tijden van de andere voorwedstrijden. In de tweede kilometer leek het iets minder goed qua ritme en waren ze niet in staat de opgebouwde voorsprong van bijna een lengte vast te houden op de Duitsers. De tijd op de kilometer biedt volledig kans om goed in het veld te eindigen door precies te doen wat ze in Luzern in de finale ook deden: het door bouwen op het fundament van de eerste kilometer. De derde plek in deze race was echter wel voldoende voor een plaatsing in de halve finale.

De andere voorwedstrijden werden gewonnen door Engeland en de regerend wereldkampioen Italië. De Australiërs hadden de beste tijd gevolgd door Engeland en respectievelijk Italië. De halve finales worden mooi: de vier heeft de kwaliteit om bij de top 6 te eindigen en indien de finale wordt gehaald is een topclassering zeker mogelijk!

6

Foto’s artikel: Francois Wieringa

Coverfoto: KNRB

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!