TeamNL Roeien

Rio 2016: Roel en Mitchel: ''Na de finish kwamen alle emoties eruit''

Ze kwamen voor een medaille, maar staan in de b-finale. Het olympisch roeitoernooi van Roel Braas en Mitchel Steenman is uitgelopen op een deceptie.

Het duo is een bijzonder combinatie. Roel is een flapuit en extravert, Mitchel weegt elk woord en trekt zich het liefst terug op zijn kamer met een boek. De uitersten leken voorafgaand een topcombinatie. Drie maanden nadat ze bij elkaar in de boot zaten, stelden meteen hun olympisch startbewijs veilig.

Maar in Rio wilde het niet lukken. Zaterdag in het ruige water kwamen ze in hun heat niet aan echt roeien toe en werden ze laatste. Daardoor moesten ze zich via de herkansing, maandag, plaatsen voor de halve finale. “We hebben in de halve finale dinsdag gewoon goed gevaren. Het enige dat ik kan bedenken is dat we door de herkansing minder rust hebben gehad dan de rest. We voelden ons niet moe, maar zagen wel dat we de eerste vijfhonderd meter minder power hadden, terwijl dat juist een stuk is waar we normaal meteen een gat slaan”, vertelt Mitchel na afloop.

1

“We hadden nooit gedacht dat we in de b-finale terecht zouden komen. We hadden veel vertrouwen uit de herkansing gekregen. We hebben er echt alles aan gedaan, maar het was niet genoeg. We bleven hoop houden, tot we de lijn zagen. Eenmaal over de finish kwamen alle emoties eruit, ik was verdrietig”, vertelt Roel.

De ‘Road to Rio’ was voor Roel al geen gemakkelijke. Nadat hij met de Holland Acht vijfde werd op de Olympische Spelen van Londen, maakte hij de overstap naar de skiff. Hij vestigde zich tussen de wereldtop en wist zeker: in deze boot ga ik naar Rio. Maar op het eerste kwalificatiemoment ligt zijn zoontje in het ziekenhuis en kan hij niet meedoen. Tijdens zijn tweede kans slaat het noodlot pas echt toe. Bij Huub, zijn vader, wordt in het najaar van 2015 alvlieskanker geconstateerd. Vlak voor het kwalificatiemoment overlijdt zijn vader en grootste fan. Hij mist de kwalificatie en het lijkt het einde van zijn roeicarrière. Maar achter Mitchel Steenman in de twee-zonder was nog een plekje vrij. De mannen zouden een gooi doen naar de medailles in Rio. En die medaille? Die zou voor zijn vader zijn.

2

Nu is het maximaal haalbare donderdag de zevende plaats. “We zijn sportman genoeg om onszelf op te peppen voor de b-finale. Die moeten we winnen”, zegt Mitchel.

Roel: “Wat we daarna gaan doen? De boot inpakken, dan moeten we naar huis. Maar eerst die b-finale, daarna zien we wel.”

En daarmee wordt een zwarte bladzijde toegevoegd aan het ‘jongensboek’ van Roel. Het boek van de hovenier die toproeier werd. Of er nog nieuwe hoofdstukken komen? “Wie weet.”

3

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!