TeamNL Roeien

Rowing in Rio: Het podium is compleet

Nadat de Nederlandse roeiers de afgelopen twee dagen met medailles waren geëindigd, waren de verwachtingen op de laatste roeidag hooggespannen. De Holland Acht pakte hun gedroomde medaille.

De dag breekt aan en het Christus-beeld waakt over het roeiwater. Vandaag is het de beurt aan de vlaggenschepen en is het zelfs droog in Rio! Wat gaat de laatste roeidag opleveren?

https://www.instagram.com/p/BJCeUpHjDaY/

https://twitter.com/ilsepaulis/status/764432061876895744

About last night… ondertussen wordt Ilse Paulis wakker en komt ze er achter dat haar gouden race met Maaike Head geen droom was. Echt niet!

1

Tegelijkertijd stromen de Nederlandse roeifans, ook nauwelijks bekomen van het gouden feestje van gisteren, voor de laatste keer toe om olympisch roeien te kijken. Zowel in Rio als in de Nederlandse clubhuizen is het een drukte van jewelste!

Ook in de Olympic Experience in Den Haag is het afgeladen met roeifans. Medewerkers van Aegon kunnen niet wachten om hun helden in actie te zien!

Het publiek wordt opgewarmd met een indrukwekkende race bij de skiffeurs. Mahe Drysdale wint met een paar centimeter verschil de olympische titel, vlak voor de verrassende Damir Martin. De Kroaat heeft zo hard gewerkt, dat hij na afloop knock-out ligt.

De aftrap van Nederlandse kant is voor de Vrouwen Acht, die geweldig van start gaat en lang op medaillekoers ligt. Aan het einde van de race is de tank helaas leeg en finishen ze als zesde. Aan de inzet heeft het echter niet gelegen!

In tegenstelling tot de dames begint de Holland Acht rustig, maar naarmate de race vordert, kruipt het negental steeds verder naar voren. De Britten zijn te sterk, maar de strijd om zilver is tot de laatste meters niet geslecht! De Duitsers gaan er net mee vandoor en dus wint Nederland brons, de derde roeimedaille in drie dagen.

In de boot zijn er eerst nog wat zure gezichten (“we gingen voor goud”), maar op de kant overheerst trots onder de ouders, vrienden, vriendinnen en fans. Een medaille is niet zomaar wat!

Zo’n plak brengt voor elke roeier overigens weer een ander verhaal mee. De een debuteert op de Spelen, de ander is er al voor de derde keer en staat eindelijk op het gedroomde podium. Langzamerhand groeit de lach op de gezichten van de mannen!

Ondertussen heeft chauffeur Rintje de medailletaxi van Peter Heerschop en Viggo Waas voor even overgenomen. Tot nu toe zaten er maximaal twee mensen in de taxi, dus zijn wij benieuwd hoe zij negen mensen erin gaan krijgen!

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!