TeamNL Roeien

Rowing in Rio: Nagenieten

Rio 2016 werd één van de beste Olympische Spelen ooit voor de Nederlandse roeiploeg. Bekijk hier terug hoe de dubbel vier, lichte dubbel twee en de Holland Acht het medaillecircus hebben beleefd.

De huldiging in het Holland Heineken Huis start met de rit naar daar naar toe. Viggo Waas en Peter Heerschop nemen alle winnaars mee in hun medaille taxi. Viggo drukte de dames vooral op het hart om te stoppen met balen over goud en te starten met het vieren van zilver. En dat hebben ze gedaan!

Na de medailletaxi is het natuurlijk tijd voor de echte huldiging. De vrouwen hebben de tip van Viggo ter harte genomen en zetten het Holland Heineken Huis met z’n vieren op z’n kop!

Hoe werkt zo’n ceremonie eigenlijk precies? “We hadden een kleine instructie gehad, dat we de eerste links af moesten en dat was het.”

Na de pers is het aan de mensen thuis om vragen te stellen aan de meiden. Sommige zijn heel serieus, anderen iets minder.

Humberto interviewt in het HHH ook Nienke van Zijp die samen met Josy Verdonkschot de dames coacht.

Maaike en Ilse behaalden na de Vrouwen Dubbelvier de tweede roeimedaille en ditmaal was het zelfs goud! In de medaille taxi blikken de meiden terug op de race: “Je wordt extreem ontspannen van een gouden medaille.”

Na het goud van Anna van der Breggen was dit de tweeden gouden medaille die gevierd werd in het Holland Heineken Huis. Het dak ging er dus opnieuw af.

“Ik had minister president Mark Rutte aan de telefoon vlak na de finish. Ik kreeg een telefoon in mijn handen gedrukt en nam op en toen was het Rutte.”

Ook voor Maaike en Ilse een paar vragen vanuit Nederland, die eigenlijk amper over roeien gaan. Maaike heef het meest een pizza met heelveel kaas gemist en Ilse heeft vooral verlangt naar frietjes.

Humberto interviewt Josy over het plan wat hij maakte voor de lichte Dubbeltwee. “Als je zeker weet dat je alles hebt gedaan wat je kan, dan krijg je wat je verdient.”

In studio Rio vertelt Maaike de dag erna dat de Olympische Spelen van haar eeuwig door mogen gaan. En gelukkig komt er nog een mooi roeifeest aan!

De dag erna kan het dak er namelijk weer af, wanneer de Holland Acht brons wint!

Tot nu toe zijn alle medaille winnaars de medaille taxi ingegaan… maar hoe krijg je acht roeiers plus stuurman en een coach met twee presentatoren in een taxi?

De Holland Acht bouwt een fantastisch feestje in het Holland Heineken Huis.

Op de schouders van zijn teamgenoten werd stuurman Peter het podium op gedragen. Twee keer miste hij de podium tijdens de Spelen nu was het dan eindelijk zover.

We sluiten de avond af met coach Mark Emke. Trotse coach van een unieke groep mannen, die hopelijk inmiddels ook blij zijn met hun gewonnen medaille!

Foto’s: Francois Wieringa

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!