TeamNL Roeien

TeamNL Roeien begint weg naar Parijs in Italië

Ymkje Clevering

In 2023 zijn er voor TeamNL Roeien twee piekmomenten: het Europees Kampioenschap in Bled en het Wereldkampioenschap in Belgrado. Eind augustus kunnen in Belgrado de eerste boten zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. TeamNL Roeien begint deze weg dit weekend met de Memorial “Paolo d’Aloja” Regatta in Piediluco (Italië).

Met de resultaten en evaluatie na Piediluco, worden de ploegen en boten samengesteld voor het EK in Bled. Eelco Meenhorst, hoofdcoach TeamNL Roeien: “Piediluco heeft voor onze boten hele relevante wedstrijdvelden. Er komen een aantal andere grote landen met goede ploegen. Daarnaast is het een mooie wedstrijd om dingen uit te proberen. Het is voor ons de ideale manier, want ook tijdens het toernooi kunnen we nog boten omgooien, samenstellingen veranderen en andere ploegen inschrijven. Dat geeft de mogelijkheid om dingen uit te proberen die wij waardevol vinden voor het formatieproces.”

Nieuwe namen bij TeamNL Roeien en Olympisch kampioenen keren terug

Na de selectie trials in januari is de TeamNL Roeien equipe uitgebreid met vijf nieuwe namen: Gert-Jan van Doorn (Nereus), Pieter van Veen (Triton), Wietse Morreau (Nereus), Olav Molenaar (Skøll) en Willemijn Mulder (Laga). Van Bjorn van den Ende is na veertien jaar afscheid genomen. Ook onderstaande highlights willen we je niet onthouden:

  • Koen Metsemakers en Tone Wieten keren terug in de dubbelvier waarmee ze in Tokio goud wonnen. Simon van Dorp is de derde roeier in de boot. Voor de laatste positie zal in Italië geracet worden tussen Lennart van Lierop (dag 1) en Finn Florijn (dag 2).
  • Melvin Twellaar keert niet terug in de skiff en start met Stef Broenink in de dubbeltwee. Eerder wonnen ze samen in dit bootnummer olympisch zilver (Tokio, 2021).
  • Abe Wiersma en Guillaume Krommenhoek starten niet wegens blessures.
  • Wereldkampioen in de skiff, Karolien Florijn, zal alleen op zondag starten in de vrouwen dubbelvier.
  • Marloes Oldenburg is vijf maanden na haar val en blessure terug in de vrouwen vierzonder. Op het WK vorig jaar wonnen zij het zilver.
  • De Holland Acht en de Vrouwen Acht boten komen dit toernooi niet in actie.

TeamNL Roeien in 2023

DatumToernooiLocatie
31-03 t/m 02-04Memorial “Paolo d’Aloja” RegattaPiediluco, Italië
25-05 t/m 28-05EKBled, Slovenië
24-06 t/m 25-06Koninklijke-Holland Beker*
TeamNL roeiers mogen starten op eigen gelegenheid
Bosbaan, Amsterdam
07-07 t/m 09-07Wereldbeker IIILuzern, Zwitserland
03-09 t/m 10-09WKBelgrado, Servië

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!