TeamNL Roeien

TeamNL Roeien klaar voor WK en olympische kwalificatie

Karolien Florijn - door Benedict Tufnell

Met vijftien ploegen maakt TeamNL Roeien zich op voor de seizoensapotheose: het Wereldkampioenschap in Belgrado van 3 tot en met zondag 10 september. Wereldtitels en kwalificatie voor de Olympische en Paralympische Spelen staan er op het spel.

Bijna 1000 atleten van 74 verschillende delegaties komen in actie. De eerste heats beginnen op zondag 3 september. Repechages, kwartfinales en halve finales volgen elkaar daarna in hoog tempo op. Alles leidend naar het grote finaleweekend van 8 tot en met 10 september.

De medailleraces op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn live te volgen via de NOS en NPO 1. Erik van Dijk en U23 hoofdcoach Rogier Blink verzorgen het commentaar. Het gehele WK wordt online uitgezonden door World Rowing.

TeamNL Roeien kansrijk

Een jaar geleden op het WK in Račice won TeamNL Roeien maar liefst elf medailles: twee goud, acht keer zilver en eenmaal brons. In de breedte een fantastisch resultaat, maar met gouden medailles als doel is een groot deel van de ploegen opnieuw geformeerd. Op de derde World Cup in juli – met veel aanwezige concurrenten – niet zonder resultaat: vier keer goud. Met volledig bezette velden in Belgrado wacht nu de ultieme krachtmeting.

In de WK-vloot springen de skiffs direct in het oog. Karolien Florijn (W1x) en Corné en Koning (PR2 M1x) verdedigen hun wereldtitel. Voor Karolien wacht daarbij opnieuw een clash met Olympisch kampioene Emma Twigg. In de oranje mannen skiff start Simon van Dorp. Hij maakt daarmee zijn skiffdebuut op wereldtoneel. Martine Veldhuis is terug in de lichte skiff waarmee ze vorig jaar WK-zilver veroverde.

Simon van Dorp bezet dit WK de mannen skiff – door Lotte Burgers

Stef Broenink en Melvin Twellaar (M2x) lieten met hun gouden race op de World Cup in Luzern zien vol voor de wereldtitel te gaan. Daarvoor zal het duo onder andere opnieuw af moeten rekenen met de Sinkovic’broers uit Kroatië die in Belgrado hun WK-titel verdedigen. De huidige wereldkampioenen draaien overigens al een tijdje mee: ze gaan in Servië op voor kwalificatie van hun vierde Olympische Spelen.

De vrouwen dubbelvier gooide in hun nieuwe opstelling afgelopen juli direct hoge ogen. Bente Paulis, Laila Youssifou, Tessa Dullemans en Roos de Jong wonnen er ten koste van favoriet China (sinds 2019 ongeslagen) World Cup goud. Ook de mannen dubbelvier werd eerste in Luzern. Regerend wereldkampioen Polen ontbrak toen, maar is er op het WK wel bij.

Olav Molenaar en Jan van der Bij in de Holland Acht – door Lotte Burgers

Na afgelopen toernooien dichtbij te zijn geweest gaan stuurvrouw Dieuwke Fetter en haar mannen in de Holland Acht opnieuw een gooi doen naar die felbegeerde eerste plek. Tijdens de laatste krachtmeting op Wereldbeker III waren Australië (goud) en Groot-Brittannië (zilver) nog een fractie sneller.

Olympische en paralympische kwalificatie

De nationale en internationale kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen in Parijs zijn hier te vinden. Voor de Paralympische Spelen zijn dit de eisen. Plaatsing voor Parijs is ook volgend jaar mei op het Olympisch & Paralympisch Kwalificatietoernooi (OKT / PKT) in Luzern nog mogelijk.

Volledige WK-selectie TeamNL Roeien

Hieronder de volledige selectie voor het WK in Belgrado. Bekijk hiervoor ook deze pagina op ROEIEN.nl.

Vrouwen SkiffW1xKarolien Florijn
Lichte Vrouwen SkiffLW1xMartine Veldhuis
Mannen SkiffM1xSimon van Dorp
PR2 Mannen SkiffPR2 M1xCorné de Koning
Vrouwen TweezonderW2-Veronique Meester, Ymkje Clevering
Mannen Tweezonder M2-Nelson Ritsema, Abe Wiersma
PR2 Mixed DubbeltweePR2 Mix2xChantal Haenen, Corné de Koning
Vrouwen DubbeltweeW2xNika Vos, Lisa Scheenaard
Mannen DubbeltweeM2xStef Broenink, Melvin Twellaar
Vrouwen VierzonderW4-Benthe Boonstra, Tinka Offereins, Hermijntje Drenth, Marloes Oldenburg
Mannen VierzonderM4-Rik Rienks, Ralf Rienks, Ruben Knab, Niki van Sprang
Vrouwen DubbelvierW4xBente Paulis, Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong
Mannen DubbelvierM4xKoen Metsemakers, Tone Wieten, Finn Florijn, Lennart van Lierop
Holland AchtM8+Dieuwke Fetter, Mick Makker, Gert-Jan van Doorn, Jacob van de Kerkhof, Sander de Graaf, Guillaume Krommenhoek, Jan van der Bij, Olav Molenaar, Guus Mollee
ReservesWillemijn Mulder, Ilse Kolkman
PR1 Vrouwen Skiff*PR1 W1xEva Mol
*C-selectie, op eigen gelegenheid.
Ymkje Clevering en Veronique Meester starten het WK in hun vertrouwde tweezonder – door Lotte Burgers

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!