TeamNL Roeien

TeamNL Roeien neemt tien medailles mee naar huis

Karolien Florijn © Merijn Soeters

Op de laatste dag van de eerste wereldbeker van dit seizoen stonden maar liefst zestien Nederlandse ploegen in een finale, waarvan één talentenploeg. Nadat Martine Veldhuis gisteren de toon had gezet door een zilveren medaille te halen in de lichte skiff, was het aan de andere Nederlandse ploegen om dit voorbeeld te volgen. Uiteindelijk weet TeamNL Roeien tien medailles mee naar huis te nemen.

In de skiff was Karolien Florijn het gehele weekend al oppermachtig en dit liet ze ook in de finale met overtuiging zien. Ze won met ruime afstand en mag dus een gouden medaille toevoegen aan haar verzameling. Hetzelfde geldt voor de Laila Youssifou en Roos de Jong die overtuigend goud wisten te halen in de vrouwen dubbeltwee. Ook de jonge roeisters uit de vrouwen dubbelvier gaan met een gouden medaille om hun nek naar huis. Ze lagen een groot deel van de race op de derde plek, maar wisten bij de 1000 meter te versnellen en daarmee de roeister uit Oekraïne in te halen. Uiteindelijk hadden Ilse Kolkman, Tessa Dullemans, Nika Vos en Bente Paulis nog genoeg kracht over om achter de Chinezen aan te jagen. Het werd ongelofelijk spannend met een fotofinish, in het voordeel van Nederland, als resultaat. De acht sloot het toernooi van de vrouwen af met een gouden medaille, in deze boot zaten roeiers die eerder die dag in kleinere nummers (W2x & W2-) gestart waren. Toch hadden ze nog voldoende energie om de twee boten uit China voor te blijven. Tot slot waren Hermijntje Drenth & Tinka Offereins in de vrouwen tweezonder goed voor brons.

“Ik heb het heel erg naar mijn zin in de skiff en ik ben blij dat het zo uitpakt”

Karolien Florijn

Ook bij de mannen werden er podiumplekken gehaald. De eerste medaille aan de mannenkant was voor de mannen vierzonder met Rik Rienks, Ralf Rienks, Mick Makker en Michiel Mantel. De mannen begonnen sterk aan de race en lagen tot de 500 meter op een eerste positie. Echter gaven de Britten vanaf de 1000 meter meer tegenstand en konden ook in de laatste 500 meter nog een extra push geven. Hier konden de Nederlandse mannen geen antwoord meer op geven. In dezelfde race deden nog twee Nederlandse boten mee, waaronder de talentploeg met Daan Vos de Wael, Wibout Rustenburg, Eli Brouwen & Pieter van Veen, zij werden knap vijfde. De mannen dubbelvier kwam na een gedegen race als tweede over de finish en nemen daarmee ook zilver mee naar huis. Bij de Holland Acht was Groot-Brittannië nog een slag te groot voor de Nederlanders en Chinezen. Toch wist de acht voor China te blijven en kwam daardoor als tweede over the finish.

Het toernooi werd afgesloten met de mannen skiff, waarin Melvin Twellaar net als gisteren een rechtstreeks duel aanging met de onverslaanbare Olivier Zeidler. Twellaar wist het tot het einde spannend te houden door steeds dichterbij Zeidler in de buurt te komen, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen. Melvin Twellaar sluit het toernooi af voor TeamNL Roeien met een zilveren medaille.

Een goede start voor de Nederlandse ploegen, waar afgelopen weekend ervaring opdoen en uitproberen van nieuwe combinaties in verschillende boottypes centraal stond. Deze ervaringen worden weer meegenomen richting de volgende wereldbeker in Poznan.