TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Stef Broenink (l) en Melvin Twellaar (r) met het goud, door Benedict Tufnell

Vijf keer goud, drie zilver en driemaal brons: de eerste internationale krachtmeting van Olympisch jaar 2024 was er één om niet snel te vergeten. Met de meeste medailles van alle deelnemende landen sluit TeamNL Roeien de eerste World Cup bovenaan het wereldbekerklassement af en zet het de weg naar Parijs voort.

Alle TeamNL ploegen op het podium

Goud was er wederom voor regerend wereldkampioenen Karolien Florijn in de skiff, Veronique Meester en Ymkje Clevering in de tweezonder (in een nieuw Nederlands record), Stef Broenink en Melvin Twellaar in de dubbeltwee en de Mannen Dubbelvier. In de dit jaar nieuw geformeerde vrouwen dubbeltwee wonnen ook Martine Veldhuis en Lisa Scheenaard overtuigend goud.

Simon van Dorp pakte het zilver na een tweestrijd met de Duitse wereldkampioen Olivier Zeidler die al vroeg de voorsprong pakte en daarna weinig meer toegaf. Ook de aloude strijd tussen de Holland Acht versus de Britse Acht kreeg een nieuw hoofdstuk: de mannen van stuurvrouw Dieuwke Fetter kwamen goed uit de start maar zagen de Engelsen in de tweede vijfhonderd meter voorbijkomen. Een eindsprint bracht de oranje acht dichterbij, maar net als op het WK was het goud nog buiten bereik. Zilver was er tot slot ook voor de Vrouwen Dubbelvier, die na een inhaalrace alleen Oekraïne voor zich zagen eindigen.

Het brons ging naar zowel de Vrouwen- als de in januari samengestelde Mannen Vierzonder. Voor Eli Brouwer betekende het zijn eerste internationale medaille op het hoogste podium. Eerder dit weekend was er al brons voor roeister Tosca Kettler, die in de lichte vrouwen skiff (geen olympisch nummer) op eigen gelegenheid deelnam aan de eerste wereldbeker.

De NOS op de eerste wereldbeker

De wedstrijden gemist? Vanavond in het Sportjournaal op NPO 1 (vanaf 18:10 uur) zendt de NOS de samenvattingen en reacties uit. Ook werden deze week reportages uitgezonden met Karolien Florijn en Stef en Melvin.

De uitslagen

Bekijk hieronder alle uitslagen in de velden met Nederlandse inbreng.

PloegTijdResultaat
Vrouwen Skiff (W1x)07:19.31GOUD
Mannen Skiff (M1x)06:47.03ZILVER
Vrouwen Tweezonder (W2-)06:56.53 (NL record)GOUD
Vrouwen Dubbeltwee (W2x)06:49.75GOUD
Mannen Dubbeltwee (M2x)06:07.09GOUD
Vrouwen Vierzonder (W4-)06:23.33BRONS
Mannen Vierzonder (M4-)05:49.41BRONS
Vrouwen Dubbelvier (W4x)06:13.16ZILVER
Mannen Dubbelvier (M4x)05:38.32GOUD
Holland Acht (M8+)05:29.83ZILVER
Lichte Vrouwen Skiff (LW1x)07:49.17BRONS
Lichte Mannen Dubbeltwee (LM2x)06:28.6310e plaats

Zie de website van World Rowing voor alle resultaten. Volg TeamNL Roeien op Instagram voor foto’s en behind-the-scenes beelden.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!