TeamNL Roeien

Terugblik OKT: Dubbel feest aan de Rotsee

Nederland wordt dit jaar door maar liefst zeven boten vertegenwoordigd tijdens het olympische roeitoernooi. Na drie spannende dagen voegden de lichte dames dubbeltwee en de Vrouwen Acht zich bij olympische roeiselectie. We blikken terug op drie dagen aan de Rotsee.

DAG ÉÉN

https://www.instagram.com/p/BFs7tLDgP7D/

De druk stond de afgelopen dagen op de ketel voor drie Nederlandse damesboten in Luzern. Al maanden hadden ze naar dit moment toe gewerkt, waarbij tijdens ‘de heftigste regatta’ maar twee olympische tickets per categorie beschikbaar waren. Twee plekken om de olympische droom waarheid te maken, vier waarbij het seizoen in duigen zou vallen. Toch proberen de roeisters ontspannen naar hun races toe te werken in het mooie Luzern.

https://www.instagram.com/p/BFtNSzJzNfR/

Aan de prachtige Rotsee zal het deze dagen niet liggen! Zowaar is de fiets niet de enige manier om de roeiers te kunnen volgen. Mits goed getimed brengt de trein langs het water uitkomst!

Zenuwen of niet, bij Ilse Paulis en Maaike Head (LW2x) zijn ze niet te merken op dag één. Ze varen overtuigend naar de eerste plaats in hun serie en slaan zo de regenachtige herkansingen op maandag over. Op naar de finale!

https://www.facebook.com/vrouwen8/posts/1154036281293858

Voor de Vrouwen Acht zijn de heats nog geen ‘do or die’ moment, aangezien er maar zes deelnemende landen zijn en eenzelfde aantal finaleplaatsen. Toch laten de dames zich van hun beste kant zien tijdens hun generale repetitie. Ze finishen met ruime afstand op Australië als tweede, met alleen Roemenië voor zich.

DAG TWEE

https://www.facebook.com/vrouwen8/posts/1154686764562143

Terwijl de Vrouwen Acht al kan aftellen naar de finalerace op dinsdag, staat dag twee voor Lisa Scheenaard en Karien Robbers nog in het teken van de finale halen. In de herkansing blijven ze Rusland een fractie van een seconde voor, waarmee alle Nederlandse boten verzekerd zijn van een finaleplaats!
DAG DRIE

De finaledag is aangebroken! Ondertussen komen ook de in Nederland achtergebleven roeiers in actie. Over een paar dagen begint op dezelfde Rotsee namelijk de World Cup, waar het ANRT uitkomt met elf boten. Ook aan de waterkant stijgt de spanning. Waar sommige roeiers laten zien koele kikkers te zijn, blijken de familie en vrienden op de kant van een heel ander, veel zenuwachtiger kaliber!

De uren voor de finale kruipen vooruit, maar de finales vliegen voorbij. En hoe! Ilse Paulis en Maaike Head doen wat ze tijdens het EK en de voorrondes van het OKT ook al deden: winnen. In 6:54;91 blijven ze de concurrentie ruim voor. Op naar Rio! Op de kant treffen ze twee andere dames, die mogelijk nog trotser zijn dan hun eigen dochters!

Ze hebben dit seizoen flink wat te verduren gehad, maar Maaike en Ilse hebben het uiteindelijk geflikt. Of zoals Ilse kort kan samenvatten: CHECK!

Voor de W2x, waar Karien Robbers de geblesseerde Marloes Oldenburg verving, was top-twee in de finale helaas teveel gevraagd. Geen Rio, maar het duo mag met een vijfde plaats het OKT met opgeheven hoofd verlaten.

En dan de laatste Nederlandse boot in actie… de Vrouwen Acht gaat er als een speer vandoor… maar hoe staat het ermee na 2.000 meter?

https://www.facebook.com/vrouwen8/posts/1155299047834248:0

RIO! De Vrouwen Acht laat, net als in de series, de Roemenen voorgaan, maar het enige wat telt is de tweede plaats en het ticket naar de Spelen! Al snel verplaatst het feest zich naar de tribune, maar niet voordat Merijn Soeters het uitbundige negental heeft vastgelegd.

Winnen in je eigen veld is één, maar sneller finishen dan de zware dames is een tweede. Maaike en Ilse willen op dit moment nog niet teveel vooruit kijken, maar één ding is duidelijk: met het EK en OKT achter de rug is het duo erg goed op weg naar de Olympische Spelen. Hetzelfde geldt voor de hele Nederlandse ploeg, die trots kan zijn op een mooi aantal van zeven boten dat om de medailles gaat strijden in Rio deze zomer!

Coverfoto & foto LW2x met ouders: Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!