TeamNL Roeien

Tinka Offereins (Project 2020) wil laten zien wat ze kan

Roeien is ontzéttend saai, dacht Project 2020-roeister Tinka Offereins. Na blessures in haar atletiekcarrière besloot ze het echter toch eens te proberen. Dat bleek een goede zet: na amper een jaar trainen pakte Offereins de titel op de NK Indoorroeien in de Nieuwelingenklasse, met een Nederlands record. Nu is ze uit op meer. “Ik vond roeien stiekem steeds leuker worden.”

Het is zeven uur ’s ochtends, hartje winter. IJskoud. Tinka Offereins dobbert in een skiff op de Amsterdamse Bosbaan en denkt alleen maar: waar ben ik in vrédesnaam aan begonnen. Dat was begin 2016. Offereins had net de selectieprocedure voor Project 2020 doorstaan. “Zat ik daar in zo’n skiffje met open blaren op mijn handen in de kou. Op dat soort momenten dacht ik vaak: ik ga weer stoppen, dit is toch niets voor mij.”

https://www.instagram.com/p/BOzZVwvjnzQ/?taken-by=tinka.offereins

Voordat Offereins zich aanmeldde voor de selectieprocedure van het project van voormalig olympisch kampioen Nico Rienks, deed ze atletiek op hoog niveau. Een aantal goede vriendinnen roeiden bij studentenverenigingen, maar dat leek haar niets. Offereins: “Zij konden ineens nooit meer afspreken en ze moesten op rare tijden trainen, bijvoorbeeld heel vroeg of het hele weekend. Ik begreep dat niet,” legt ze uit.

“Op de ergo kan ik wel diep gaan, maar mijn kracht in de boot kan ik nog niet altijd goed kwijt, doordat ik dan mijn techniek kwijtraak”

Toen ze in atletiek niet verder kon groeien door aanhoudende blessures ging Offereins na een oproep op Facebook toch overstag. Stiekem begon ze roeien steeds leuker te vinden, helemaal na haar eerste wedstrijd in het voorjaar: “Ik deed mee in de twee-zonder en ik werd meteen tweede. Toen wist ik dat ik het gewoon moest gaan proberen”, vertelt ze. Langzaam stapte Offereins over van atletiek naar roeien en inmiddels traint ze zo’n tien à elf keer per week. “Atletiek heb ik sinds de zomer laten vallen.”

De overstap naar roeien bleek een goede keuze: in december won de 23-jarige de NKIR in de Nieuwelingenklasse, maar met haar tijd van 6:51 zou ze ook in het SA-veld derde zijn geworden. Het komende seizoen gaat ze zich vooral focussen op haar techniek in de boot. “Ik moet leren doseren. Ik ga harder als ik minder kracht zet en meer op mijn techniek let,” legt Offereins uit. “Op de ergo kan ik wel diep gaan, maar mijn kracht in de boot kan ik nog niet altijd goed kwijt, doordat ik dan mijn techniek kwijtraak.”

https://www.instagram.com/p/BN1-lWqD1HW/?taken-by=tinka.offereins

Om haar techniek te verbeteren start ze de winterwedstrijden in een skiff. “Heel spannend,” geeft ze toe. “Gelukkig ben ik nog nooit omgevallen.” Goed meekomen in het veld is het doel voor dit jaar. “Ik wil in ieder geval niet helemaal achteraan dobberen,” grapt Offereins. Daarna start ze met haar ploeggenoten in de acht op de Head of the River en de Heineken Roeivierkamp, waar ze met haar team wil laten zien wat ze in huis heeft.

Over de Olympische Spelen in 2020 – het doel van het project – durft ze nog niet teveel na te denken. Offereins: “Mensen zeggen nu tegen mij: jij gaat dus naar de Olympische Spelen. Dat is natuurlijk niet per se zo. We willen met zijn allen zo ver mogelijk komen en er alles voor geven, dan zien we wel. Het zit natuurlijk wel in mijn achterhoofd en het zou heel vet zijn als het lukt. Dan is het project geslaagd.”

https://www.instagram.com/p/BNMD5jOgHoL/?taken-by=tinka.offereins

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!