TeamNL Roeien

Toproeier Roel Braas kiest voor gezin

Als tiener traint Roel Braas (11 maart 1987) dagelijks in de sportschool op de ergometer. Op achttienjarige leeftijd wordt hij ontdekt voor het Nederlandse roeien en in 2009 breekt hij internationaal door in de skiff op het WK U23. Hierna wordt Roel lid van het Aegon Nationaal RoeiTeam. Na tien jaar toproeien en veel medailles verder is het tijd voor zijn gezin.

In zijn mooie carrière zet Roel veel overwinningen op zijn naam. ‘Het winnen van de Holland-Beker in 2013 en 2014, dat vond ik wel heel erg gaaf. Eigenlijk alle A-finales in de skiff die ik gevaren heb. Het is zo’n bijzonder nummer en dan lig je naast de beste roeiers van de wereld. Maar ook de zilveren medaille met Mitchel Steenman in de twee-zonder in Luzern in 2016 was mooi.’

Roel combineert zijn topsportcarrière met een jong gezin (zoontje Daan van 4 jaar en dochter Lizz van 6 jaar, red.). Als toproeier ben je nooit vrij. Je leven staat 24/7 in het teken van roeien, daarnaast zijn de roeiers weken van huis voor wedstrijden en trainingskampen in het buitenland. Roel voelde dat hij een afweging moest gaan maken. ‘Wat wil ik nog uit het roeien halen en hoeveel tijd houd ik dan nog over voor mijn kinderen. Tijd die je als gezin samen door kunt brengen. Hier denk je dan over na,’ vertelt Roel.

Uiteindelijk hakt Roel de knoop door en vertelt aan hoofdcoach Mark Emke dat hij stopt. ‘Maar ik vind het wel heel moeilijk,’ licht hij toe. ‘Het is nu afwachten hoe ik me over een jaar voel. Misschien ga ik het roeien wel heel erg missen en wil ik proberen terug te komen want roeien is echt een hele mooie sport. Ik vind het fantastisch om mezelf volledig geven. Het racen, de adrenaline en de kick die ik ervan krijg. Dit kun je alleen met sport bereiken. Ik denk niet dat ik dit gevoel met werken ga krijgen. Maar het allerleukste nu is dat ik iedere avond op tijd thuis ben.’ Roel richt zich op zijn eigen Hoveniersbedrijf ‘Roel Braas’.

Meer Roel

Hoogtepunten:
2012      5e plek Olympische Spelen Londen M8+
2013      winnaar Holland Beker
2014      winnaar Holland Beker
2015      goud WC II M2-
2016      zilver WC II M2-
2017      brons EK M8+
Nederlands recordhouder indoorroeien 2km: 5.43.7 (2013)
Achtvoudig Nederlands kampioen in de skiff en M2-

Kijk voor het volledige overzicht op:
http://www.worldrowing.com/athletes/athlete/33541/results/braas-roel

foto M8+: Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!