TeamNL Roeien

Twaalf Nederlandse boten aan de start bij eerste World Cup 

Susanne Ottenheym

Nederland is komend weekend met twaalf boten aanwezig bij de eerste World Rowing Cup in Varese, Italië. De vloot bestaat uit tien boten van het nationaal roeiteam ‘TeamNL Roeien’ en twee die op eigen gelegenheid starten. World Cup I (12, 13 en 14 april) is de eerste grote wedstrijd sinds het succesvolle WK in Belgrado en tevens de start van het Olympische seizoen.

De ploegen trainen sinds begin januari in de formatie die ook het uitgangspunt zijn voor de Olympische Spelen in Parijs. Na het ongekende WK-succes afgelopen jaar hebben de meeste ploegen hun oorspronkelijke samenstelling behouden. Voor de Vrouwen Dubbeltwee, Mannen Vierzonder en Holland Acht wordt dit het eerste toernooi in een (deels) nieuwe opstelling. 

Het programma 
De eerste World Cup gaat van start met alle heats op vrijdag 12 april. Op zaterdag vinden de halve finales en finales voor niet-Olympische nummers plaats. De zondag staat in het teken van de A- en B-finales voor alle Olympische nummers. Bekijk hier het volledige programma op de website van World Rowing. 

A-finales 

DagTijdstip AfkortingNummer
Zaterdag14:20 uurLW1xLichte Vrouwen Skiff
Zondag11:05 uurW2-Vrouwen Tweezonder
Zondag11:30 uurW2xVrouwen Dubbeltwee
Zondag11:45 uurM2xMannen Dubbeltwee
Zondag12:15 uurLM2xLichte Mannen Dubbeltwee
Zondag12:30 uurW4-Vrouwen Vierzonder
Zondag12:45 uurM4-Mannen Vierzonder
Zondag13:00 uurW4xVrouwen Dubbelvier
Zondag13:15 uurM4xMannen Dubbelvier
Zondag13:43 uurM1xMannen Skiff
Zondag14:00 uurW1xVrouwen Skiff
Zondag14:15 uurM8+Mannen Acht

Naast de ploegen van het nationaal roeiteam wordt de eerste World Cup ook gestart door twee ploegen die op eigen gelegenheid afreizen: een Lichte Vrouwen Skiff en een Lichte Mannen Dubbeltwee.

Hoe te volgen? 
De wedstrijden zijn gedurende het hele weekend te volgen via worldrowing.com. In het NOS Sportjournaal wordt er op de zondag een samenvatting uitgezonden. Resultaten, sfeer en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!