TeamNL Roeien

Twee boten door naar A-finales OKT en PKT

Susanne Ottenheym

Bij het Olympische en Paralympische kwalificatietoernooi in Luzern (‘OKT’ en ‘PKT’) strijden morgen, dinsdag 21 mei, twee Nederlandse boten in de A-finales mee voor de laatste tickets voor Parijs. Zowel de Mannen Tweezonder, met TeamNL roeiers Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang, als de PR1 Vrouwen Skiff maken hierbij kans om zich te kwalificeren.

Tweemaal winst voor Mannen Tweezonder
Krommenhoek en Van Sprang wonnen hun heat op de eerste dag van het toernooi, waarmee ze zich direct plaatsten voor de halve finale. In de halve finale lagen ze naast de Denen, die net als de Nederlanders exact dezelfde boot proberen te plaatsen als drie jaar geleden. Hoewel de Denen met een snellere tijd wegstartte, wist het Nederlandse duo een sterke tweede helft te varen waarmee ze de leiding over het veld namen. Het resultaat: winst in de halve finale en een plek bij de laatste zes boten die meestrijden voor een Olympisch startbewijs. In de finale nemen ze het tevens op tegen Duitsland, Litouwen, Servië en Tsjechië.

PR1 W1x overtuigend naar A-finale
Eva Mol, die in de PR1 Vrouwen Skiff start, roeide bij de heats op zondag 19 mei overtuigend naar een eerste plek. Hiermee heeft zij zich direct voor de finale op dinsdag 21 mei geplaatst. Naast het startbewijs voor de Paralympische Spelen, die enkel de nummer één van het PR1 veld ontvangt, moet de skiffeuse bij de tweede of derde wereldbeker nog voldoen aan de nationale eis. David Zeelenberg, die in het PR1 Mannen Skiff veld startte, werd vandaag vijfde bij zijn herkansing en kwam daarmee tekort voor een plek in de A-finale.

Eva Mol door Susanne Ottenheym

Starttijden A-finales
Morgen starten beide ploegen de A-finale. De Mannen Tweezonder moet voor een Olympisch startbewijs in de top twee eindigen. Bij de PR1 Vrouwen Skiff telt alleen de winst. Beide finales zijn via een livestream op de website van World Rowing te volgen.

BootRoeier(s)Starttijd 21 mei
Mannen Tweezonder (M2-)Guillaume Krommenhoek & Niki van Sprang10:40 uur
PR1 Vrouwen Skiff (PR1 W1x)Eva Mol10:05 uur

Hoe volg ik de finales van het OKT en PKT?
De A-finales zijn morgen vanaf 10:00 uur live te volgen via worldrowing.com. Resultaten, sfeer en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien voor de roeiers van TeamNL en @roeien.nl voor de overige ploegen. 

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!