TeamNL Roeien

Veertien Nederlandse boten aan de start van World Cup II

Susanne Ottenheym

Komende drie dagen racet een armada van Nederlandse boten bij de tweede wereldbeker in Luzern. Veertien boten liggen van 24 t/m 26 mei aan de start op de Rotsee, waaronder de Olympische ploegen van het nationaal roeiteam ‘TeamNL Roeien’. 

Voor de wereldbeker in Luzern is vrijwel het gehele nationaal roeiteam afgereisd naar Zwitserland. Onder hen de tien Olympische roeiploegen, die de regatta starten ter voorbereiding op Parijs. Dit is voor de Nederlandse boten het laatste internationale meetmoment tot aan de Spelen. De Olympische ploegen worden vergezeld door TeamNL roeisters Willemijn Mulder en Ilse Kolkman, die dit toernooi samen in de vrouwen tweezonder aan de start verschijnen. 

De regatta wordt tevens gestart door TeamNL pararoeiers Corné de Koning en Esther van der Loos, die samen in de PR2 Mixed Dubbeltwee roeien en zich voorbereiden op de Paralympische Spelen in augustus. Dit wordt hun tweede internationale meetmoment sinds de partnerwissel afgelopen najaar.

Naast de atleten van het nationaal roeiteam starten skiffeuse Tosca Kettler en pararoeier David Zeelenberg namens Nederland. Pararoeister Eva Mol heeft zich wegens een blessure moeten terugtrekken.

Programma
De races zijn verdeeld over drie dagen, waarbij op vrijdag 24 mei de heats worden verroeid. In de middag vinden er kwartfinales plaats voor de skiff velden. Daarbij is het Mannen Skiff veld met 29 inschrijvingen het drukst bezette veld, met onder andere Simon van Dorp. De zaterdag staat in het teken van halve finales en A-finales voor niet-Olympische nummers. Het toernooi wordt op zondag afgesloten met de rest van de A-finales. Bekijk hier het overzicht van de heats en preliminary races op vrijdag:

NummerAfkortingRoei(st)ersStarttijd 24 mei
PR1 Mannen SkiffPR1 M1xDavid Zeelenberg09:20 uur
PR2 Mixed DubbeltweePR2 Mix2xCorné & Esther09:40 uur
Lichte Vrouwen SkiffLW1xTosca Kettler09:57 uur
Vrouwen TweezonderW2-Veronique & Ymkje10:17 uur
Vrouwen TweezonderW2-Willemijn & Ilse10:17 uur
Vrouwen DubbeltweeW2xLisa & Martine10:57 uur
Mannen DubbeltweeM2xStef & Melvin11:17 uur
Vrouwen VierzonderW4-Benthe, Tinka, Hermijntje & Marloes11:27 uur
Mannen VierzonderM4-Rik, Eli, Nelson & Guus11:37 uur
Vrouwen SkiffW1xKarolien Florijn11:42 uur
Mannen SkiffM1xSimon van Dorp12:07 uur
Vrouwen DubbelvierW4x*Bente, Roos, Tessa & Laila12:54 uur
Mannen DubbelvierM4x*Koen, Tone, Finn & Lennart12:59 uur
Mannen AchtM8+*Dieuwke (s), Mick, Jan, Ruben,
Gert-Jan, Jacob, Sander, Olav & Ralf
16:49 uur
* Preliminary race

Hoe volg ik de tweede wereldbeker? 
De wedstrijden zijn gedurende het hele weekend te volgen via worldrowing.com. In het NOS Sportjournaal wordt er op de zondagavond een samenvatting uitgezonden. Resultaten, sfeer en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!