TeamNL Roeien

'Vol gaan en er ook zeker van genieten!'

Morgen barst de strijd los tijdens het EK Roeien in Luzern, Zwitserland. Technisch Directeur, Hessel Evertse, blikt vooruit en geeft aan wat de verwachtingen zijn van het Aegon Nationaal Roeiteam.

Hoe zag het voorbereidingsprogramma van het Aegon Nationaal Roeiteam er uit?

De voorbereiding verschilt per sectie: mannen en vrouwen. Daarnaast wordt er per ploeg een verschil gemaakt in de voorbereiding en in sommige gevallen passen we het programma zelfs per persoon aan. Natuurlijk maken we wel in grote lijnen een voorbereidingsprogramma en hebben we zeker voor de prioriteitsploegen alles kunnen doen wat we voor ogen hadden: vroege selecties in de winter, intensieve en omvangrijke trainingen, een oefen-evenement en in de laatste periode voor de mannen een trainingsstage op hoogte en de vrouwen in Pusiano, Itali├ź.

Welke veranderingen hebben er plaats gevonden ten opzichte van het EK 2018?

Je kan beter vragen, wat is er hetzelfde gebleven: namelijk alleen de M2x! Mede door een aantal blessures bij de vrouwen hebben we de laatste maanden daar de finale opstelling voor het EK moeten veranderen.

Wat zijn de verwachtingen van het EK?

Zoals de afbeelding hieronder aangeeft willen we samen naar de top! Al onze activiteiten staan in teken hiervan, zo ook dit EK. Het EK is een belangrijke  graadmeter om te zien waar we staan. Het is voor zeker 5 nummers de bedoeling dat we Europees mee strijden om de hoogste eer. In 5 andere nummers moeten we mee strijden voor een podiumplek in de finale. De overgebleven 5 nummers moeten aan tonen dat zij zich ontwikkelen naar het niveau om in de A-finale te racen.

Welke ploegen moeten we dit weekend extra goed in de gaten houden?

Alle 15 natuurlijk! Want voor de impact, continuïteit en ontwikkeling van het Nederlandse roeien is het belangrijk om niet alleen naar vandaag te kijken, maar ook naar morgen en overmorgen. Voornamelijk bij de vrouwen sectie ziet het er net even anders uit dan twee maanden geleden het plan was. Dit vraagt om geduld en tegelijkertijd biedt het een mooie gelegenheid om de robuustheid van ons (reserve)beleid te testen en kunnen de vervangers zich laten zien. Dit EK is er van alles mogelijk, waardoor het ook leuk is om alle ploegen te zien!

Tot slot, hoe staat het met de concurrentie?

Op het WK in 2018 zaten er verschillende Europese landen bij de top 3 voor ons: M4x: ITA en UKR, M8+: GER en GBR, W4-: RUS, W4x: POL en GER, LW2x: ROU. Zij hebben ook niet stilgezeten, evenals andere landen die hun prioritering ook hebben heroverwogen en voor verrassingen kunnen gaan zorgen. Aankomend weekend zijn deze concurrenten allemaal op volle oorlogssterkte aanwezig. Ik verwacht dus ook een mooie strijd! Echter zonder daarbij nu enige toespeling te willen maken op de uitslag, we zullen wel zien wat het allemaal waard is.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!