TeamNL Roeien

Voorbeschouwing EK Indoorroeien

Morgen strijden de roeiers om de EK- en NK-titels op de roeimachine, in de verschillende categorieën. Het principe is simpel: hoe harder en sneller de halen, des te meer meters je maakt. Degene die als eerste 2000 meter volbrengt, wint. De roeiers gaan vol adrenaline tot het uiterste. De Aegon EKIR staat garant voor spektakel waaronder het verbreken van nationale- en wereldrecords. Van de organisatie kregen we deze voorbeschouwing!

Voor veel wedstrijdroeiers is de EKIR hét moment om jezelf te bewijzen en aan de rest van roeiend Nederland te laten zien wat je in huis hebt. Veel selecties voor grote roeiwedstrijden, zoals onder andere WK’s, worden deels gebaseerd op de prestaties tijdens de EKIR.

Dit jaar komt een aantal wereldkampioenen in actie. Lichtgewicht roeister Marieke Keijser won dit jaar zowel goud tijdens het WK U23, als het zilver bij de senioren WK in Sarasota. In het onder 23-veld (SB) staat ze voor de uitdaging haar eigen record van 7:05,2 van vorig jaar te verbeteren. In het lichte seniorenveld is zelfs olympisch kampioene Ilse Paulis van de partij. Zij kwam vorig jaar vanwege co-schappen niet deel aan het WK, maar is weer vol in training.

Sophie Souwer, Nicole Beukers en Olivia van Rooijen wonnen afgelopen zomer de wereldtitel in de dubbelvier en gaan in de Sporthallen Zuid met elkaar de strijd aan. Zij zijn na een bewogen jaar pas onlangs weer gestart met trainen, wat ook kansen biedt aan een nieuwe generatie talenten, zoals de winnares van vorig jaar Lisanne Brandsma. José van Veen, die voor Nederland afgelopen seizoen in de vrouwen acht uitkwam, lijkt echter de beste papieren te hebben. Zij won deze wedstrijd al eerder en haar persoonlijke record van 6:35 is verreweg de snelste van alle deelnemers.

De mannen van de nationale equipe zullen niet deelnemen. In het mannen seniorenveld wordt het een race tussen de Tsjech Vaclav Zitta en Vincent Klaassens van Proteus in Delft. Echter is er een kans dat Flavio Garrisi, jong talent van Laga in Delft, deze mannen voorbij gaat in het onder 23-veld! Bij de lichte mannen (onder de 75 kilo) SB kan een nationaal record verwacht worden. Vorige winter maakte de pas 18-jarige Obbe Tibben al indruk met zijn ergometerkunsten. Nu gaat hij ervoor om het record van 6:15,6 te verbeteren. Het open lichte veld wordt vermoedelijk een internationale aangelegenheid. De Oostenrijker Matthias Taborsky en Italiaan Martino Goretti zijn hier de favorieten waarbij olympiër Goretti op basis van zijn roeiprestaties de beste papieren heeft. Op de roeimachine kan dat echter nog wel eens anders zijn…

De wedstrijden starten zaterdag 8 december om 08.45 uur in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie!

Benieuwd welk type roeier jij bent? Check het hier!

Tekst: NKIR commissie

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!