TeamNL Roeien

Rio 2016: "We willen echt Murray en Bond gaan aanvallen"

Roel Braas en Mitchel Steenman bemannen sinds 2015 de nationale twee-zonder en gaan in Rio op voor een medaille. Nadat ze in Londen samen in de Holland Acht vijfde zijn geworden, moet het dit keer tijdens de Spelen wel gaan gebeuren.

Het duo is inmiddels goed op elkaar ingespeeld en bevestigde hun vorm al met een zilveren plak op de sterk bezette Wereldbeker in Luzern: “We hebben in Luzern als laatste tegen meerdere ploegen geracet en dat ging echt lekker”, vertelt Roel Braas. Sindsdien hebben we er hard aan getrokken en stevig doorgetraind. Beiden hebben we nu het gevoel dat het harder gaat dan ooit en we echt beslagen ten ijs komen. Als ik het ook vergelijk met de Spelen van 2012 denk ik dat we als ploeg nu met een betere uitgangspositie die kant op gaan. In de acht voeren we toen prima mee in de A-finales maar pakten we eigenlijk geen medailles. Nu staan we (met een enkele uitzondering daargelaten) bijna structureel op het podium.”

“Het doel is gewoon om ze te verslaan en voor goud te gaan”

De kans dat het duo dus huiswaarts keert met een olympische medaille op zak lijkt dan ook vrij aanwezig. Met de kiwipair van Murray en Bond hebben ze echter bijzondere geduchte tegenstand voor de gouden plak. Het Nieuw-Zeelandse koppel heeft sinds hun allereerste wedstrijd in de twee, nog nooit een twee-kilometer wedstrijd verloren. Toch heeft Braas niet het gevoel dat hij voor zilver moet strijden: “We willen echt Murray en Bond gaan aanvallen en kijken of we ze kunnen pakken. Onze snelheid is erg hoog momenteel en het doel is gewoon om ze te verslaan en voor goud te gaan. Dit willen we doen door zoveel mogelijk strijd te leveren en het initiatief te nemen. Mochten we dan uiteindelijk met brons in onze handen staan dan kan ik daar prima mee leven. Dan zijn we strijdend ten onder gegaan en betekent het dat er voor nu niet meer in zat.”

Mocht het tweetal in hun missie slagen, dan zullen ze in ieder geval niet met de rest van de medaillewinnaars tot het einde van de Spelen blijven. Tijdens het WK in eigen land komen Steenman en Braas samen met stuur Peter Wiersum namelijk nog uit in de twee met. Braas: “We hebben er voor gekozen om na de Spelen het WK voor niet-Olympische nummers te starten. Daar willen we nog wat trainingen voor gaan draaien en ons even voor opladen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook een gezin en die blijven in Nederland. Je moet je voorstellen dat je daar al twee-en-een-halve week zit, dat is toch best een lange periode als vader van twee kinderen. Tegen die tijd heb ik het allemaal ook wel gezien daar. Na de finale zitten we er nog een dag of vier en wat moet ik daar dan die hele dagen in godsnaam doen? Ik ga wel een keertje naar het Holland Heineken House en breng een bezoekje aan het Christusbeeld maar daar houdt het wel mee op.”

“Als ik het WK in moet ruilen voor goud op de Spelen, dan doe ik dat meteen”

“Zodra we teruggaan denk ik dat we eerst een paar dagen vrijaf nemen en ga ik misschien een paar dagen weg met mijn gezin. Hoe we het trainen voor het WK aanpakken zien we daarna, dat is nu niet aan de orde en bespreken we later. Het interesseert mij momenteel eerlijk gezegd ook niet. Als ik het WK in moet ruilen voor goud op de Spelen dan doe ik dat meteen. En ja, bij goud kan je mij hoogstwaarschijnlijk wel dronken in het Holland Heineken House vinden. Maar die biertjes ben ik ook niet meer gewend dus dat zal vermoedelijk heel snel gaan.”

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!