TeamNL Roeien

Wereldkampioen Inge Janssen aankomend roeiseizoen niet in actie

Vandaag heeft Inge Janssen haar collega’s verteld dat zij het aankomende seizoen geen internationale wedstrijden zal starten en niet zal meetrainen met de groep. Inge heeft tien jaar met volle overtuiging geroeid. Na de prachtige WK titel is het even tijd voor wat anders. Maar gelukkig heeft ze met hoofdcoach Josy Verdonkschot een afspraak over haar terugkeer.

Inge roeit al jaren in de top van de wereld. De beslissing om komend jaar een pauze in te lassen was lastig. “Roeien heeft de afgelopen tien jaar centraal gestaan in mijn leven. Al die jaren deed ik dit zonder enige twijfel en met heel veel plezier. De afgelopen periode is dit echter minder. Er is steeds meer behoefte aan vrijheid, verandering en bewegingsruimte in mijn dagelijks leven.”

Een onvergetelijk seizoen met een fantastische ploeg en een wereldtitel als resultaat hebben dit gevoel bij Inge helaas niet kunnen wegnemen. Daarom heeft ze, in goed overleg met Josy Verdonkschot, besloten het komende seizoen afstand te nemen. “Ik roei nog met veel plezier, maar ik ben ervan overtuigd dat roeien op dit niveau en het behalen van de ambitieuze doelstellingen die ik heb, alleen kan met volle overtuiging en passie,” vertelt Inge. Na de WK in september 2018 sluit ze weer aan bij de groep op de Bosbaan. “Ik denk dat ik volgend jaar weer helemaal scherp en vol overgave terug kan keren. Ik ben zeker gemotiveerd om in Tokyo weer onderdeel te zijn van de dubbelvier.”

De basis die de dames samen hebben opgebouwd in de dubbelvier is sterk en Inge is ervan overtuigd dat de resultaten van het afgelopen jaar herhaald of zelfs verbeterd kunnen worden, ongeacht de samenstelling. En dit maakt haar jaartje vrij ook spannend: “Er ligt voor mij een uitdaging als ik terugkeer. Ik besef me supergoed dat er geen garanties zijn in topsport en dat ik met deze beslissing een risico neem met het oog op mijn ambities.”

Inge werkt momenteel al een jaar voor een start-up in Amsterdam. “Ik doe dit met veel plezier en dat zal ik waarschijnlijk het komende jaar ook blijven doen.” Daarnaast doet ze er alles aan om fit te blijven. “Ik kijk er naar uit om veel te fietsen en te kunnen trainen in de boot zonder enige druk. En vrienden in het buitenland op te zoeken,” sluit ze lachend af. “Daar heb ik nu eindelijk tijd voor.”

Over Inge:
Inge is lid van roeivereniging Orca sinds 2007 en van het Aegon Nationaal RoeiTeam sinds het WK U23 in 2011. Zij deed in de dubbeltwee mee aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Behaalde vier EK en twee WK medailles in verschillende boottypes. Zilver in de dubbelvier tijdens de Spelen van Rio in 2016 en zij veroverde in 2017 met de dubbelvier de wereldtitel in Sarasota (USA).

Kijk voor meer informatie over de carrière van Inge op: http://www.worldrowing.com/athletes/athlete/33004/results/janssen-inge . Vrijdag jl. verscheen op World Rowing de lijst met de beste roeiers van de wereld. Inge staat hier op de eerste plek: http://www.worldrowing.com/news/azou-and-janssen-head-world-rowing-top-list-for-2017

Coverfoto: François Wieringa, portret: Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!