TeamNL Roeien

Winderige dag zorgt voor programmawijziging NK

Door zonnige maar winderige omstandigheden is het programma van het Nederlands Kampioenschap gewijzigd. De halve finales van alle NK-velden zijn verplaatst naar zondag, wat betekent dat we nog niet weten wie er gaan strijden om de Nederlanse titels. Hoe zijn de races vandaag verlopen en wat is het programma van morgen? Dat hebben we hieronder voor je samengevat.

Heren elite tweezonder
Bij de heren elite tweezonder plaatsten de zes tijdsnelsten zich vrijdag in de time trials direct voor de halve finale. De tweezonder van Laga, Lars Lipman en Menno Bezema, wisten met een tijd van 6.56,75 ruim de snelste tijd neer te zetten. Het verschil met Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek, die over de streep kwamen in 7.16,60, was groot, maar genoeg voor een zesde plek. In de herkansingen van vandaag zijn hier nog zes ploegen bij gekomen. De tweezonder van Njord, met Thijs Tas en Dolf Rutten, waren na hun ondankbare zevende plek van gisteren, vandaag in de herkansing de snelste.

Heren elite skiff
Vrijdag plaatsten 24 skiffeurs zich voor de kwartfinale die vanmorgen van start ging. Het is twaalf individuen gelukt om in de kwartfinales bij de eerste drie in de heat te eindigen, waarmee ze zich hebben geplaatst voor de halve finale van zondag. De winst in de vier kwartfinales ging naar Melvin Twellaar met 8.25,01 (Aegir), Rik Rienks met 8.27,11 (Nereus), Boris Mulder met 8.42,22 (Nereus), Jan van der Bij met 8.16,98 (Skøll). Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Lichte heren elite skiff
De lichte heren skiff belooft een spannende (halve) finale te worden. De tijden van de top drie uit de verschillende heats liggen dicht bij elkaar. Maxim Den Boogert van Dudok van heel was de snelste in 8.45,21 gevolgd door Stijn Meijer van Njord met 8.45,32. Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Dames elite tweezonder
Acht ploegen wisten zich vrijdag via de time trials direct te plaatsen voor de halve finale. Ymkje Clevering en Veronique Meester (Nereus/Gyas) waren ruim de snelste in 7.57.87 gevolgd door Eve Stewart en Floor van Ameijde in 8.02,62 (Nereus) en Marit de Jonge en Marieke Keijser in 8.14,29 (Skadi). In de herkansingen van vandaag kwamen hier nog vier ploegen bij van Nereus, Skadi, Proteus-Eretes en Aegir. Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Dames elite skiff
De 24 snelste skiffeuses van vrijdag lagen vanmorgen aan de start voor de kwartfinales. Roos de Jong (Proteus-Eretes), Minke Holleboom (Euros), Lisa Scheenaard (Thêta) en Marloes Oldenburg (Gyas) wisten hun kwartfinale te winnen. Roos de Jong was beduidend de snelste in 8.58,75 gevolgd door Willemijn Mulder (Laga) en Fréderique Pals (Okeanos). Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Lichte dames elite skiff
Lichte skiffeuse Tosca Kettler (Orca) wist vrijdag in de time trials de snelste tijd neer te zetten (8.33,75), gevolgd door Phaedrea van der Molen (Amstel) en Hannah Otterloo (Njord). Samen met vijf anderen stromen ze direct door naar de halve finale van zondag. In de herkansingen van vandaag kwamen daar nog vier skiffeuses bij van Vidar, Nereus, Euros en Proteus-Eretes. Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Jongens achttien skiff
Willem III heeft goede medaillekansen in het jongens achttien veld. De snelste in het veld was Gianni Perotti (Willem III) in 8.30,07 gevolgd door Klaas Baud (Willem III) in 8.33,84. De tweede kwartinale was een spannende strijd tussen James Graham (Die Leythe) en Iain Kerr (Willem III) met een tijdverschil van slechts 22 honderdste. In de vier kwartfinales van vandaag wisten twaalf skiffeurs zich te plaatsen voor de halve finale van morgen. Ben je benieuwd welke twaalf? Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Jongens zestien skiff
Grote tijdverschillen in de top drie kwartfinales van het jongens zestien veld. Waar de snelste skiffeur, Dirrik Maitland van Willem III, een tijd heeft van 9.16,19, ligt de langzaamste top drie tijd op 10.26,35. Gaat Dirrik er morgen met de winst vandoor of hebben David Luteijn (Willem III) en Zeno van Rijn (Die Leythe) meer energie over? Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Meisjes achttien skiff
Lotte van Westreenen (Willem III), Jente Jongsma (Nereus), Lina Schwartz (Willem III) en Anna Menke (De Hunze) wonnen hun heats in de kwartfinale van het meisjes achttien skiff veld. Anna Menke had de snelste tijd, 9.22,35, gevolgd door Lotta van Westreenen in 9.26,52 en Demi Straathof (Alkmaarsche R&ZV) in 9.32,36. Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Meisjes zestien skiff
Britt Potman (Daventria), Fenne Onderwater (Die Leythe), Kris Kuin (De Hunze) en Sunny de Haas (Alkmaarsche R&ZV) plaatsten zich vandaag voor de halve finale van morgen. Brit won de race in 10.08,31 gevolgd door Fenne in 10.14,71 en Kris in 10.19,96. Bekijk de volledige uitslag met tijden hier.

Hoe volg je het Nederlands Kampioenschap op zondag?

Zondagochtend start de dag met de halve finale van de meisjes 18 om 8.00 uur. Er zijn halve finales tot 9.35 uur en vanaf 11.50 uur beginnen de D- en C-finales. Vanaf 14.30 uur gaat de strijd beginnen om de nationale titels. Bekijk het volledige tijdschema hier.

NK finales:
14.35 uur – Meisjes achttien skiff finale
14.50 uur – Meisjes zestien skiff finale
15.05 uur – Dames elite skiff finale
15.20 uur – Heren elite tweezonder finale
15.35 uur – Lichte dames elite skiff finale
15.50 uur – Heren elite skiff finale
16.00 uur – Lichte heren elite skiff finale
16.25 uur – Jongens achttien skiff finale
16.40 uur – Jongens zestien skiff finale
16.55 uur – Dames elite tweezonder finale

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

TeamNL Roeien

Veertien Nederlandse boten aan de start van World Cup II

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!