TeamNL Roeien

World Cup I, FINALEDAG!

Wow, 7x goud, 2x zilver en 1x brons!

Een overzicht van de dag.

W2-
Wat een begin van de dag! Een BRONZEN plak voor Elsbeth Beeres en Laila Youssifou. Op de 1000 meter liggen Laila en Elsbeth 3e, maar het is heel close met het Deense tweetal: 3.33.19 versus 3.33.96. De finish is superspannend! 1e plaats is voor Canada 6.58.88, 2e Spanje 7.04.23 en 3 Nederland 7.04.40 (zeventien honderdste met Spanje)!
Laila op World Rowing: “Really enjoyed that race, this is our first World Cup so we had no expectations but we race better and better throughout the tournament. Today we wanted a fast start and stick to the others and then try and get a podium.” En dat is gelukt!

W2x
GOUD voor Lisa Scheenaard en Roos de Jong. ‘Hugh race for them!’ Roos en Lisa finishen met een bootlengte voorsprong op de nummer 2, Duitsland. Op het podium: 1. Nederland 6.47.69, 2. Duitsland 6.49.79, 3. Lithouwen 6.50.95. Dit zegt Lisa tegen World Rowing: “Really happy, this is our first World Cup win together. This is what we really wanted to happen today and we’re both really excited to see what happens next.”

M2x
Wat een spannende race voor Dirk Uittenbogaard en en Stef Broenink. De laatste 500 meter wordt het beslist en een fotofinish moet uitsluitsel bieden voor de 3e plek voor Nederland of Duitsland. Helaas gaat de bronzen medaille naar Duitsland. Een 4e plek voor Stef en Dirk in 6.11.26. De 1e plaats is voor Lithouwen. Zij klokken 6.08.29.

09.48 uur finale M4-
In deze race start NED1 met Kaj Hendriks, Tone Wieten, Jasper Tissen en Robert Lücken, maar ook NED2 met Bjorn van den Ende, Boudewijn Röell, Ruben Knab en Mechiel Versluis. Vanaf de 1000 meter pakt NED2 de leiding! GOUD is er voor deze mannen. NED1 pakt een zilveren plak. Eindstand 1. NED2 5.51.05 2. NED1 5.52.41 en 3. BLR 5.52.42

Dit zei Bjorn tegen onze fotograaf Merijn Soeters: Goud had je het verwacht? ‘Nee, dit hele toernooi zijn we best wel goed aan het roeien vergeleken met de trainingen die we ervoor deden. Het ging wel beter, maar vandaag waren alle klappen raak. Bij de start waren we goed weg, dat is meestal niet ons sterkste punt. Elke klap was raak, dat is zo’n lekker gevoel. Dan schuif je door het veld heen. We weten dat we een eindsprint hebben, maar we moeten wachten! De laatste 500 meter! De andere kwamen best wel opstomen, maar lagen een eind van ons vandaan. Het is moeilijk om te zien, maar we bleven maar pompen. Ik dacht het zit erin! Dat je al kriebels hebt. Mijn eerste wereldbeker zege.’ Hoe het is om met je trainingsmakkers te roeien? ‘Van de ene kant moeilijk, van de andere kant ook superleuk. Het is natuurlijk goud, want we zijn 1 en 2! We hebben een goede groep. Mooi!’

Kaj Hendriks (NED1) was niet zo blij. Dit zei hij tegen World Rowing: “We are not very happy with the result but we are happy and proud of our teammates. Our previous races had very fast starts, but I think we saved too much this time. It was hard to tell where we were in the race as we had the far lane but we just focused on our own race. We aren’t sure for the next World Cup which boats we’ll be in, probably the eight and the four.”

W4-
GOUD en ZILVER! Ook in deze finale twee Nederlandse ploegen. NED1 met Ellen Hogerwerf, Marloes Oldenburg, Aletta Jorritsma en Veronique Meester en NED2 met Lies Rustenburg, José van Veen, Ymkje Clevering en Monica Lanz. NED2 ligt de hele race op de 1e plek. ‘Double Dutch at the 1500 m,’ is het commentaar. Lies, José, Ymkje en Monica pakken GOUD in 6.27.36. ZILVER is er voor NED1 in 6.28.65. Wat een prestatie!

Dit zei José tegen Merijn Soeters: ‘Het was een mooie race. We hebben het heft in eigen hand gehouden. Zelf gereageerd door ervoor te blijven. Het voelde heel stabiel. We geloofden erin, maar je moet het wel waarmaken. Het is dubbel om tegen je collega’s te roeien. Het ene moment moet je samenwerken en het andere moment moet je ze gewoon keihard willen verslaan. Dat momentum hebben we gepakt en dat pakte goed uit.’

Ellen Hogerwerf stond World Rowing te woord, maar ze was alweer bezig met de volgende race: ‘It was a good race, we felt we were quite fast. Today is a really busy day racing the eight very soon.’

LW2x
GOUD! ‘A mixture of youth and experience,’ noemt de commentator onze lichte dubbeltwee met Marieke Keijser en Ilse Paulis. Rustig wordt de race opgebouwd. Bij de 1500 m hebben de dames 2 seconden voorsprong op de Britse twee. Dit houden ze vast tot de finish. Goud in 6.49.27, de tweede plek is voor Zuid-Afrika in 6.51.64.

Natuurlijk staan Marieke en Ilse onze special reporter Merijn Soeters te woord. Via de herkansing goud, dat is nogal een stap. Marieke: ‘Ik denk dat we volgens plan hebben geracet. En dat extra rondje heeft ons blijkbaar goed gedaan.’ Had je het nodig om elkaar te vinden? ‘Nou we hebben erg weinig met elkaar getraind. Pusiano ging heel goed en we leren in elke race zoveel over elkaar, over het racen en ik denk dat we dat extra rondje nodig hadden om te voelen wat we kunnen.’

Ilse jij hebt gefocust op je co-schappen, hoe is het om weer terug te zijn: ‘Ik was drie weken geleden voor het laatst in het ziekenhuis en ik mocht in een keer door naar het trainingskamp in Italië en voelde het meteen goed. We hebben een briljant trainingskamp gedraaid. Daar hebben we echt het maximale uitgehaald. Het voelt goed om weer terug te zijn. Als je even weg bent geweest, waardeer je het des te meer, dan weet je wat je mist.’

W4x
GOUD! De wereldkampioenen van 2017 laten direct zien wat ze in huis hebben. Vanaf de start liggen Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers op de 1e plek. De Duitse vier zet nog aan in de laatste 500 m, maar het lukt niet om dichterbij te komen. Een prachtige overwinning voor de Nederlandse dames in 6.14.31. De 2e plek is voor Polen in 6.16.15, de Duitse vier wordt 3e in 6.17.42.

Het jonkie van het kwartet, Karolien Florijn, staat Merijn te woord. Debuut in een olympisch nummer en direct goud! ‘Ja, ja, het ging best goed. Ik vond het heel leuk en het was best wel onder controle. Na de finish vind ik het heel leuk, daarvoor vind ik het spannend. Wel lekker spannend, hoor! Niet misselijk of zo. Ik heb altijd veel in een skiff gezeten. Ik vind het wel leuker in een vier omdat je het allemaal met elkaar deelt. Het is ook leuker als je samen wint, vind ik. Ik voelde wel een beetje druk om in deze vier te stappen, zij zijn allemaal zo goed. Dan kom je er als vierde bij, dat heb ik ook wel uit mijn hoofd gezet. Ik kan ook wel roeien. En de anderen lijken eng maar zijn heel aardig, haha…’

M4x
De commentatoren hebben vertrouwen in de eindsprint van Freek Robbers, Amos Keijser, Abe Wiersma en Koen Metsemakers, maar het lukt de mannen niet. Een 5e plek voor Nederland in 5.45.51. GBR wordt 1e in 5.38.86.

W8+
‘A dominant course for the Dutch, another gold medal.’ Met al een race in de benen, zetten Ellen Hogerwerf, Marloes Oldenburg, Lies Rustenburg, José van Veen, Ymkje Clevering, Monica Lanz, Aletta Jorritsma, Veronique Meester en Dieuwke Fetter een fantastische wedstrijd neer. GOUD is binnen in 6.07.22. De Britse acht finisht als 2e in 6.11.13. China1 pakt brons in 6.14.79.

Dieuwke: ‘Ik wist het wel hoor. Die meiden waren zo sterk. In die vier-zonders maakten ze het hele veld kapot en dan stap je wel zelfverzekerd in de boot omdat ze het goed vol kunnen houden. Ik had echt geen twijfel!

B-finale M2-
NED2 met Bas Thijssen en Jacob van de Kerkhof wordt 4e in 6.39.49. NED1 met Sander de Graaf en Vincent Klaassens wordt 5e in 6.41.55. De eerste plek is voor GBR, 6.36.16.

B-finale M4-
NED3 met Harold Langen, Mitchel Steenman, Vincent van der Want en Govert Viergever, kan de eerste plek net niet volhouden. Ze finishen als 2e in 5.55.21. De 1e plek is de Roemenen 5.53.14.

B-finale W4-

NED3 met Marleen Verburgh, Rosa Bas, Lisanne Brandsma en Hermijntje Drenth wordt 1e in de B-finale in 6.39.20. Net iets langzamer is de Britse vier. Zij finishen in 6.39.83.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!