TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Benedict Tufnell

Twaalf ploegen starten van 14 t/m 16 juni namens Nederland de derde wereldbeker in Poznan, Polen. Het veld is onder andere bezet met roeiers van nationaal roeiteam ‘TeamNL Roeien’, roeiers van talententeam ‘Talent TeamNL’ en roeiers die op eigen gelegenheid starten.

Geen Olympische ploegen, wel TeamNL
Vergeleken met de eerdere wereldbekers van dit jaar ligt er bij World Cup III een kleine delegatie van het nationaal roeiteam aan de start. TeamNL roeiers Ilse Kolkman, Nika Vos, Pieter van Veen en Willemijn Mulder komen allen in actie op het Poolse water, net als pararoeiers Corné de Koning en Esther van der Loos. De Olympische ploegen, die zowel bij de eerste als bij de tweede wereldbeker dit jaar aanwezig waren, starten niet in Poznan. Zij focussen zich volledig op de Spelen in Parijs.

Startende Talent TeamNL ploegen
Het opleidingsprogramma Talent TeamNL startte afgelopen jaar namens Nederland bij het EK in Szeged, Hongarije. De vrouwen van het talententeam bundelen deze World Cup hun krachten en komen samen in actie in de Vrouwen Acht. De Mannen Dubbelvier, die zevende werd bij het EK, starten eveneens in Poznan.

Verenigingen die op eigen gelegenheid starten
Naast bovenstaande atleten van TeamNL en Talent TeamNL starten er enkele boten op eigen gelegenheid, afkomstig van verschillende verenigingen. Skøll is aanwezig met een Mannen Dubbelvier, Triton met een Lichte Mannen en Lichte Vrouwen Skiff, Orca eveneens met een Lichte Vrouwen Skiff en daarnaast ligt er een Thêta / Proteus-Eretes Mannen Dubbeltwee combinatie op het water.

Hoe volg ik de derde wereldbeker?
De wedstrijden zijn van vrijdag t/m zondag te volgen via worldrowing.com. Hieronder een overzicht van alle startende boten en de bijbehorende starttijden op vrijdag 14 juni. De A-finales worden volgens de huidige planning op zaterdagmiddag (vanaf 14:17 uur) en zondagochtend (vanaf 08:35 uur) verroeid.

BootRoeiersStarttijd vrijdag
PR2Mix2xCorné de Koning & Esther van der Loos (TeamNL)09:20
LW1x *Tosca Kettler09:47
LW1x *Femke van de Vliet09:57
LM1x *Max Gompel10:02
W2-Ilse Kolkman & Willemijn Mulder (TeamNL)10:12
M2x *Olle van Bohemen & Vosse Meijssen10:52
W1xNika Vos (TeamNL)11:30
M1xPieter van Veen (TeamNL)11:45
M4xWibout Rustenburg, Michiel Mantel, Stijn Wieling & Jorn Salverda (Talent TeamNL)12:27
M4x *Mats van Sabben, Percijn van Haeringen, Nicolaas Dirkzwager & Sten Postma12:27
PR2M1xCorné de Koning (TeamNL)15:35
W8+Linn van Aanholt, Vera Sneijders, Lisanne van der Lelij, Maartje Damen, Noortje Wilms, , Lisa Bruijnincx, Claire de Kok, Margot Leeuwenburgh & Sara Kalf (s) (Talent TeamNL)15:48
* Deze boten starten op eigen gelegenheid.

World Rowing Cup 2024
Met de resultaten van deze derde, en laatste, wereldbeker van het jaar wordt tevens de eindstand van de algehele World Rowing Cup ranking bekend. In iedere Olympische bootklasse zijn punten te verdienen aan de hand van de eindstand van de wedstrijd, punten die per land worden opgeteld. Nederland staat momenteel op de eerste plaats, tien punten voor Groot-Brittannië.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!