Toproeien

Rio 2016: 38 kilo paprika in 10 dagen!

De afgelopen 10 dagen at de Olympische mannenselectie op het Olympisch Trainingscentrum bij de Bosbaan. Er werd lunch en avondeten verzorgd door CTO Amsterdam. Kok Janneke (sportkeuken) wist met de verse producten van Ekoplaza wel raad. De mannen hebben goed hun best gedaan, benieuwd wat er allemaal gegeten wordt in 10 dagen?

We geven je inzicht in de uitgebreide ingrediëntenlijst, die maar liefst bestaat uit 96 verschillende verse producten. De roeiers hebben in totaal 285 kilo groenten gegeten, waaronder:
38 kilo paprika (23 rood, 10 geel en 5 groen)
27,7 kilo courgette
62 kilo aardappelen
20,6 kilo pompoen
11 kilo uien
24 kilo wortel

38-kilo-paprika-foto-1

Elke dag varieerde de maaltijd, die bestond uit verschillende salades, vlees- of visgerechten en als afsluiter een toetje. In totaal verorberden de mannen zo’n 86 kilo vlees en vis, waaronder:
17 kilo biefstuk
18 kilo kabeljauw
18,4 kilo kipfilet
14 kilo rundergehakt
15,4 kilo zalm

Daar komt dan nog 71 kilo deegwaren bij en zo’n 39 liter kwark en 14 liter yoghurt.

38-kilo-paprika-foto-2

Hoe wordt een gerecht voor Olympische roeiers dan gemaakt?
Hieronder het recept van Curry met kikkererwten en kip/vis.

Aantal personen: 4

Ingrediënten:
2 eetlepels koolzaadolie
2 uien
2 teentjes knoflook
2 cm verse gember
2 theelepels curry madras
1 theelepels koriander poeder (of bosje verse koriander)
1 theelepels komijn poeder
1 rode peper
200 ml kokosroom
1 blikjes gepelde tomaten (400 gram)
kikkererwten 265 gram (1 blik)
1 grote zoete aardappel (200 gram)
1/2 bloemkool (350 gram)

300 gram kipfilet
1 blokjes kippenbouillon
zeste van 1/2 citroen
of
600 gram witvis/kabeljauw/heekfilet
peper en zout
1 citroen

38-kilo-paprika-foto-3

Voorbereidingen:
Zet de over op 160 graden (alleen bij vis)
Snijd de ui in blokjes
Pers de knoflook
Rasp of snijd de gember fijn
Maak kleine roosjes van de bloemkool
Haal de zaden uit de rode peper en hak de peper fijn. Hou je van pittig dan haal je niet alle zaden eruit.
Snijd de kip in kleine blokjes en maak blokjes van de zoete aardappel (dit laatste kan je ook tijdens het koken doen).

Bereidingswijze:
Doe de olie in de pan en fruit de ui met de knoflook en de gember.
Voeg iets later de drie kruiden, de peper en daarna de kokosroom toe.
Doe de bloemkoolroosjes erbij en voeg de gepelde tomaten toe (deze eventueel wat kleiner snijden).
Voeg de bouillonblokjes toe.
Rasp de halve citroen en voeg de zeste toe.
Snijd de zoete aardappel in blokjes en voeg deze toe.
Snijd de kipfilet in blokjes en voeg deze en de kikkererwten toe en laat het geheel 15 minuten rustig pruttelen.
of
Laat de kip eruit en leg de vis op een stukje bakpapier en besprenkel het met citroensap en wat peper en zeezout.
Leg de vis 15 minuten in de oven en kijk daarna of de vis gaar is. Het kan zijn dat het nog iets langer in de oven moet.

Serveer met rijst of couscous.

Eet smakelijk!

38-kilo-paprika-foto-4

 

Ontdek meer roeinieuws

Toproeien

Twee maal zilver tijdens de Junioren Regatta in München

Nieuws

Talentvolle acht wint van Washington op Windermere Cup in Seattle

Toproeien

Hoe volg ik de Junioren Regatta in München dit weekend?

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!