TeamNL Roeien

Terugblik op Olympische Spelen

In iedere olympische sport geldt dat zelfs bij een optimale voorbereiding, de spelen zelf een fysiek en mentaal gevecht zijn tegen prestatieverlies. De betekenis, externe aandacht, afleiding en massaliteit van het evenement zijn onder normale omstandigheden al uitdagend. Tijdsverschil, reis, verblijf, voeding, het weer en klimaat, vormen extra omgevingsfactoren die nadeel kunnen opleveren. De concurrentiedruk is maximaal. Voor alle landen zijn de Olympische Spelen immers het belangrijkste referentiepunt. Dan toch ‘je beste zelf’ manifesteren op de momenten dat het gevraagd wordt is voor iedere atleet al een prestatie op zich.

Het verloop…

Deze Olympische Spelen kende nog een aantal extra uitdagingen: het jaar uitstel, de permanente dreiging van de covid-pandemie en de extra maatregelen tijdens de Spelen die hier uit voortkwamen. TeamNL en met name het roeiteam werden hier tijdens de Spelen extra door getroffen. De roeiers waren echter in staat om dit geen rol te laten spelen. De meeste ploegen waren in staat om hun beste race te leveren op het moment dat het er om ging.

Voor elke ploeg is het van belang geweest om van dag tot dag de opbouw en taken uit te voeren, focus te houden en de verleiding te weerstaan om niet verder vooruit te kijken dan de eerstvolgende race. Ook onder moeilijke omstandigheden, als “alles” anders is. Met het fysiek wegvallen van een aantal stafleden, gecontinueerde begeleiding “op afstand” en het overnemen van de fysieke taken door de overgebleven stafleden, was er echt sprake van samenwerking en teamwork.

Pieter van den Hoogenband: ‘‘Zoveel respect voor onze roeiende mannen en vrouwen die een waanzinnige prestatie hebben geleverd. De besmettingen, de onzekerheden die dit met zich meebrengt en de aangescherpte maatregelen op en rondom de venue zorgden voor een verre van ideale voorbereiding. Maar in plaats van stress werd het een schoolvoorbeeld van kracht halen uit tegenslag. Hulde!’’

Hoe nu verder?

Het olympische roeiteam gaat na de huldigingen bij het TeamNL Olympisch Festival en bij de Koninklijke familie genieten van een welverdiende vakantie. Daarna vindt er een evaluatie plaats en wordt het plan richting Parijs (2024) en Los Angeles (2028) bijgewerkt. Veel tijd is daar niet voor, want over minder dan 1100 dagen staan we in Parijs. Het opleidingsprogramma start op 1 september en het topsportprogramma op 1 oktober, met als doel om voor de Kerst het FUNdament te hebben staan en te roeien met de beste riemen die er zijn!

“Met de meeste ploegen (11), de meeste finales (8), de meeste medailles (5) is het duidelijk dat we deze olympiade flinke stappen hebben gezet.”

Hessel Evertse

Hessel Evertse: “Met de meeste ploegen (11), de meeste finales (8), de meeste medailles (5) is het duidelijk dat we deze olympiade flinke stappen hebben gezet. Dit is een grote verdienste van het gehele team, inclusief de niet aflatende onvoorwaardelijke inzet en rolacceptatie van de reserves Jacob van de Kerkhof, Martine Veldhuis en Nika Vos. Projecten Parijs en Los Angeles bouwen hierop verder en gaan vooral over het realiseren van de volgende stap, zonder de basis te verwaarlozen. We kijken er nu al naar uit om de komende jaren ook de volgende stap te zetten!”

We willen alle partners bedanken!

Wie brengt ons verder naar Parijs?
#roeienbrengtjeverder

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

EK 2024: negen Nederlandse boten aan de start

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!