Verenigingen

34ste elfstedenroeimarathon 2019 een feit

Vrijdag 31 mei klokslag 20.00 uur zal Jan de Boer, erelid van de jubilerendeLeeuwarder Roeivereniging Wetterwille, het startschot lossen van de 34e elfstedenroeimarathon. Dit vanafde Stanfries X, het trotste vlaggenschip van Museumhaven Leeuwarden.

De marathon telt dit jaar het grote aantalvan 108 teams uit binnen- en buitenland. Net al vorig jaar verschijnen er eengroot aantal studententeams aan de start van de 210 kilometer lange tocht. Zijdragen bij aan de verjonging van het marathonroeien en gaan de concurrentie aanmet de meer ervaren marathonroeiers.

Recordjacht
Op voorhand zijn er drie favorieten aan te wijzen. De winnaar van vorig jaar, Aengwirden-combi. De runner-up van vorig jaar, studentenploeg ‘Niet zomaar fit’ van A.G.S.R. Gyas en het Duitse team Cool Runnings dat in 2018 met een zesmansformatie knap als derde eindigde. Dit jaar komen ze met een volledig team uit in het wedstrijdveld. De kans is groot dat deze teams elkaar zullen opjagen en een aanval doen op het baanrecord van 16 uur en 59 minuten. Of die poging slaagt, zal ook van de weersomstandigheden afhangen. Bovendien moeten ze niet alleen hard roeien, maar ook snel wisselen.

Buitenlandse teams
Opvallend is het toenemend aantal buitenlandse ploegen dat aan de start verschijnt; tweeëntwintig teams in totaal, waarvan het merendeel uit Duitsland maar ook teams uit België, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Verder bestaat het deelnemersveld uit roeiverenigingen vanuit alle hoeken van het land. Van Maastricht tot Groningen en van Schagen tot Middelburg. 

foto door Willem Rinkema

Start en finish
De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan roeien ze in het donker naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang arriveren de koplopers bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg op zaterdag 1 juni rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle) die dit jaar haar 100 jarig jubileum viert.

Volgen
Een groot aantal ploegen – met name de wedstrijdteams – kunnen via tracking & tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd www.elfstedenroeimarathon.nl. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen realtime bekijken wat de positie en snelheid van hun favoriete team is.

Coverfoto: Natalia Balanina

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!