Verenigingen

Coach aan het woord: Jolijn Remmelink

Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Inmiddels zijn er voor de junioren weer mogelijkheden om te roeien op het water. Voor de studenten en volwassenen is dit vooralsnog niet het geval, helaas. We vragen roeicoach Jolijn Remmelink hoe zij in deze tijden toch haar roeiers gemotiveerd houdt en welke invloed de situatie op haar als coach heeft.

Wat is de impact van ‘Corona’ op jouw dagelijkse leven?
Groot! Al snel gingen verenigingen dicht voor trainingen, werden ergometers verdeeld en konden alle roeiers thuis aan de slag. Vanaf dat moment ging ook de kinderopvang dicht, mijn partner werkt op een middelbare school en was daar nog wel aan het werk, dat leidde tot de situatie dat er een kleine man van een jaar rond banjert die ieder kwartier voorgelezen wil worden. Sinds dat moment werk ik thuis en bestaan mijn bezigheden veelal uit bellen met roeiers en coaches. Het gesprek gaat dan over hoe roeiers deze periode kunnen gebruiken om andere doelen te behalen, hoe ze hun ritme moeten behouden en hoe trainingen op de fiets of hardlopend eruit kunnen zien. Leuke gesprekken waarin je creatief met de roeier in gesprek bent om doelen en trainingen uit te werken. Je leert de roeiers weer op een andere manier kennen.

Hoe heb je de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
Aan het begin was het even wennen dat alles thuis moest gebeuren. Het directe contact met de roeiers mis je al snel. Naarmate er steeds meer wedstrijden werden geannuleerd, werden ook de gesprekken met de roeiers ook anders. Het idee om te trainen voor wedstrijden moest omgezet worden in trainen voor een langer termijn doel. De roeiers zijn daar erg goed mee om gegaan. Ze hebben hun draai weten te vinden in het thuis trainen en omvang draaien op bijvoorbeeld de fiets. Daarnaast zijn er veel minder bezigheden voor mij, nu ik niet op locatie hoef te zijn. Hierdoor is er veel ruimte om thuis klusjes te doen of op pad te gaan. Dit geeft dus ruimte voor extra beweging!

Heb je een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Het zit dus wel goed met het fit blijven! Er is voldoende tijd en ruimte om de fiets te pakken of om lange stukken te wandelen. Niet alleen in de omgeving, ik vind het heerlijk om even naar de Veluwe te rijden of door de duinen te wandelen.

Heb je steun aan je familie, vrienden, collega’s: hoe slepen jullie elkaar erdoor?
Er is veel contact met familie en vrienden. Niet fysiek maar wel per telefoon. Iedere dag wordt er wel iets op de app of per telefoon gedeeld. Klusjes die zijn gedaan, schommels die zijn gemaakt of taart die gebakken is. Gelukkig is iedereen gezond.

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen jezelf nuttig maken en genieten van de extra tijd die het geeft met je gezin. Het is een gekke tijd waardoor alles anders is. We moeten er vooral met elkaar voor zorgen dat we blijven genieten van wat we dagelijks doen.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!