Verenigingen

Coastal rowing steeds populairder

Het KNRB Klassement coastal rowing 2018 is begin oktober afgerond en twee ploegen mogen zich de eerste Nederlandse klassementswinnaar ooit noemen!

Met een stabiele positie gedurende de vijf wedstrijden wisten de mannen van de Amstel de meeste punten te behalen. Bij de dames bleef het tot in de laatste wedstrijd spannend. Het leek er op dat de Trompdames furore zouden maken. Het liep anders… Uiteindelijk gingen de dames van KNZ&RV er met de winst in het klassement vandoor.

De gelukkige dames van de KNZ&RV (foto: René Visser)

Het roeien op het grote water is anders dan dat we in de Nederlandse roeiwereld zijn gewend: de invloed van de golven en stroming en de gezamenlijke start, zonder een vaste baan, maakt een race uitermate dynamisch. Het gaat bij coastal rowing niet alleen om snelheid, maar ook om tactiek én lef. Met meerdere ploegen tegelijk op hoge snelheid een boei ronden, levert, naast een flinke dosis spektakel, ook opschudding in het veld op.

Coastal rowing?
Sinds 2017 wordt er een nieuwe impuls gegeven aan coastal rowing in Nederland. Dit jaar dus voor het eerst met een KNRB Klassement coastal rowing. Dit klassement bestaat in 2018 uit een reeks van vijf wedstrijden die worden gevaren volgens het FISA reglement. Er wordt gevaren over een traject van 4 tot 6 kilometer met minimaal zes boeien. De wedstrijden worden verroeid in coastal 4*. Deze boten zijn ruim 10 meter lang, 1.30 meter breed en wegen 140 kg. En verrassend snel en wendbaar!

Foto: Laurens Morel

Dit jaar is ingezet op een dames- en een herenveld. Ploegen hebben zich kunnen inschrijven voor het klassement of voor een enkele wedstrijd. Dit leverde bij elke wedstrijd verrassende uitkomsten op!

De studenten weten het coastal rowing ook te vinden. Hebben zij eenmaal in de coastal 4* gezeten dan zijn ze unaniem: dit is gaaf! Het grote water, de verrassend wendbare boten en het ronden van de boeien. Het is een totaal andere ervaring. De studenten wensen wel nog wat meer concurrentie.

Uitproberen? Volg Mitchel Steenman, de jongens van Skadi, Phocas, Gyas en Skøll!

Meer informatie over coastal roeien vind je hier.
FB: Coastal rowing Netherlands
E-mail: [email protected]

Coverfoto: Juliette Breuseker

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!