Verenigingen

De keuzes van Merijn Soeters

Terwijl roeifotograaf Merijn Soeters toert in de Verenigde Staten, wordt in Nederland zijn boek Tien jaar langs het water gedrukt. Extra spannend als je er niet bij bent, en je hebt er wel je hele ziel en zaligheid in gelegd. We bellen met Merijn.

Hi Merijn, hoe kwam je op het idee voor een eigen boek?
Ik liep al jaren met het idee, maar kwam er steeds niet aan toe. Voor een fotograaf is een foto op papier nog steeds het mooiste dat er is. Een foto op groot scherm kan schitterend zijn, maar een foto in een tijdschrift, krant of boek ziet er altijd anders uit: het is tastbaarder. Ik wilde een aantal foto’s aan de mensen laten zien op papier. Een aantal foto’s is ook nog nooit eerder gepubliceerd. Nu zit ik tien jaar ‘in het vak’. Het moest er nu van komen. En voor zover ik weet heeft nog nooit een Nederlandse roeifotograaf een boek gepubliceerd.

Wist je direct hoe het format moest worden?
Ja! Ik denk dat ik het mijn vormgever Laurens Morel wel eens moeilijk heb gemaakt. Ik had een heel specifiek beeld voor me, deels op basis van een ander boek dat ik mooi vind. Veel grote foto’s, weinig tekst. Hier en daar een inleiding bij een nieuw hoofdstuk. Maar vooral de foto’s moeten spreken. Het moest een coffee table book worden: zo’n boek dat fantastisch is om in je handen te houden, zelfs als je geen roeiliefhebber bent. Een bladerboek waar je zo nu en dan de tijd voor neemt. Het blijft op tafel liggen en gaat niet terug de kast in.

Sommige lievelingsfoto’s hebben het boek nooit gehaald

Hoe was de selectie? Onmogelijke keuze?
Ik heb in de afgelopen tien jaar meer dan een haf miljoen foto’s gemaakt, en heb nu nog zo’n 150.000 roeifoto’s in mijn archieven. Sommige beelden verdwenen al meteen aan het eind van de dag, andere komen nooit online. Ik heb ze allemaal weer bekeken en maakte in eerste instantie een selectie van zo’n 1200 beelden. In selectierondes werden dat er 700. Die heb ik aan een aantal mensen gestuurd die de tijd hebben genomen om ook te filteren. De laatste 400 heb ik allemaal afgedrukt. Dat is vreselijk moeilijk. Er is een uitdrukking: ‘Kill your darlings’. Ik moest wel selecteren, maar sommige lievelingsfoto’s hebben het boek nooit gehaald. Uiteindelijk zijn er bijna 250 foto’s overgebleven, verdeeld over 224 pagina’s.

Blij met het resultaat?
Ja, heel erg blij. Op het scherm is het heel erg mooi, met dank aan een grote groep mensen die met me mee hebben gekeken. Het bestand is nu bij de drukker. Ik zie het eind november voor het eerst, en vind het verschrikkelijk spannend! Dan pas zie ik hoe groot het werkelijk is, hoe sommige foto’s op het papier vallen, hoe ideeën werkelijkheid worden. Ik heb hier een jaar aan gewerkt. Of tien jaar, net hoe je het bekijkt. En straks is het er.

Boek bestellen of wil je meer weten? Klik hier: http://www.merijnsoeters.com/product/tien-jaar-langs-het-water/

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!