Verenigingen

De mooiste club van Nederland: de Alkmaarsche

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar de Alkmaarsche Roei- en Zeilvereniging gooit hoge ogen. De bijzondere ligging nodigt uit voor tochten van 15 tot wel 70 kilometer met prachtige pleisterplaatsen voor een cappuccino op een terras of een picknick. De club is hoe dan ook een blikvanger!

Historie
In 1910 richtten negen inwoners van Alkmaar de Alkmaarsche Roei- en Zeilvereeniging op. Het initiatief kwam van de heer M. Alb. de Lange. In de tijd dat hij in Amsterdam woonde en werkte, roeide hij bij ‘De Hoop’. Terug in Alkmaar miste hij zijn sport. Hij maakte zich sterk voor een algemene watersportvereniging. Op 18 april 1910 werd een oprichtingsvergadering in gebouw ‘De Unie’ aan de Koorstraat in Alkmaar georganiseerd. Vanaf dat moment was de ARZV een feit. De vereniging stond open voor mannen én vrouwen uit het eigen ‘milieu’.

De eerste vloot
Er was 1.600 gulden nodig om een botenhuis te bouwen, geschikt om vijf wherries, een tjotter (zeilboot) in op te bergen en er waren twee kleedkamers. De gemeente stelde de locatie beschikbaar op het schiereiland bij het Afgesneden Kanaalvlak. Twee bestuursleden stelden hun eigen zeilboot ter beschikking van andere leden van de vereniging, die in het jaar van oprichting uit dertig leden bestond.

Moeilijke start voor de roeiers
Na een goede start, zo deden in 1913 al leden mee aan landelijke kampioenschappen, moest men negen jaar na de oprichting, in verband met de hoge onderhoudskosten, de vloot en het ‘schuitenhuis’ verkopen. De zeilers bleven over. Enkele jaren later, in 1926, werd er een lening afgesloten. Met dat geld werden nieuwe boten gekocht en een nieuw botenhuis gebouwd. De vereniging groeide vanaf dat moment weer.

Verhuizing zeilafdeling
De locatie op het Afgesneden Kanaalvlak werd te klein om de hele vereniging te huisvesten. De zeilers verkasten naar het Alkmaarder Meer. In Akersloot werd een nieuw onderkomen gebouwd. De vereniging zorgde voor de bouwmaterialen. De gemeente betaalde de lonen van de werklozen die in opdracht van de gemeente aan de slag moesten. In 1936 was de opening. In 1971 werd een geheel nieuwe jachthaven en loodsen ten behoeve van de zeil- en motorbootleden in Akersloot gerealiseerd.

ARZV in oorlogstijd
Waar de Duitsers aan het begin van de oorlog het sporten nog stimuleerden, kwam daar later verandering in. Voor Alkmaar en omgeving gold een vaarverbod. Daarna volgde een vordering van buitenboordmotoren. Het ledenaantal dook omlaag, vooral van de roeiafdeling. Na de oorlog was het voor de roeiers lastig om nieuwe leden te trekken. Het materiaal en de locatie waren sterk verouderd. Er was geen kantine en alleen maar koud water.

Jaren 50
Al in de 1954 waren roeiers actief hun sport te promoten door mee te doen met de 8 oktober optocht (Alkmaars ontzet in 1573).

Nieuw onderkomen roeiafdeling
Omdat op de plek aan het Afgesneden Kanaalvak een nieuw politiebureau moest komen, werd het voor de nog aanwezige roeileden noodzaak om naar een andere locatie op zoek te gaan. Uiteindelijk werd het de huidige locatie aan de Beverdam in Alkmaar. In 1978 werd begonnen met de bouw en op Hemelvaartsdag in 1979 was de feestelijke opening.

Afdelingen zelfstandig
In de jaren ’70 en ’80 werden veel discussies gevoerd over de structuur van de vereniging en de mate van financiële verbondenheid van de roei- en zeilafdeling. In 1987 werd besloten de financiën te scheiden, zodat beide afdelingen financieel onafhankelijk van elkaar werden. Er werd een hoofdbestuur in het leven geroepen en beide afdelingen kregen een eigen bestuur. Deze structuur werkte goed en beide afdelingen zetten meer en meer hun eigen koers uit. In 1993 werd een eerste onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een juridische splitsing. In 2007 was dit een feit.

Vloot en leden
Op dit moment heeft de vereniging 302 leden waarvan 45 jeugd- en juniorleden. In de loods liggen 73 prachtige boten met in totaal 162 roeiplaatsen. De vereniging kan rekenen op een vaste groep vrijwilligers. Zo’n 120 leden komen niet alleen roeien, maar zetten zich op allerlei verschillende manieren ook in voor de vereniging.

Tradities
Oude gebruiken blijven we doen, her en der wat aangepast aan de huidige tijd. Zo is er iedere eerste zaterdagmiddag van het nieuwe jaar een nieuwjaarsreceptie voor alle roeileden. Het bestuur maakt op die bijeenkomst het Lid van het Jaar bekend; een lid die een bijzondere bijdrage levert aan de vereniging.

Nieuwe boten worden gedoopt, voordat ze het water op gaan. Het dopen gebeurt door degene die de naam van de boot heeft bedacht, met water uit de Hoornse Vaart; ons roeiwater. Alle leden kunnen namen aandragen en een selectie daarvan wordt vervolgens in stemming gebracht. De meest gekozen naam, komt op de boot te staan.

De ARZV-roeiafdeling organiseert ieder jaar drie wedstrijden. Allereerst is er een jeugdwedstrijd voor de jeugd en junioren uit Noord-Holland. In april staat de AA Race op het programma, al sinds 1984. Het is nu een race over een parcours van 4 kilometer. Tot slot organiseren we jaarlijks de Noord-Holland Tocht; een roeimarathon van 70 kilometer door de provincie. In 2016 werd deze tocht voor de 20ste keer georganiseerd.

Tekst & foto’s: Alkmaarsche Roei- en Zeilvereniging

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!