Verenigingen

De mooiste vereniging: Boreas - Zwolle

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar studentenroeivereniging Boreas uit Zwolle gooit hoge ogen. Een drijvend gebouw is de thuishaven. Vanaf hier roei je zo de oude binnenstad in of naar het Zwarte Water. Een van de mooiste rivieren in ons land om op te roeien.

Profiel
Boreas is afgelopen maart 14 jaar geworden. Een vrij jonge vereniging. Op de site van Boreas is te lezen dat het de grootste studentensportvereniging van Zwolle is. “We zijn ook de enige,” vertelt praeses Aksel Scholtens lachend. “Als je als student iets sportiefs wilt doen, dan kun je maar een kant op en dat is naar Boreas.”

Hoewel Boreas nog niet heel groot is, zo’n 150 leden, is het goed toeven in Zwolle. Aksel: “We kennen elkaar allemaal. Het is echt ons kent ons. Het lijkt alsof er steeds meer vrouwen bij komen. Tijdens de NOOC hadden we twee damesploegen en geen heren. Volgend jaar gaan we op zoek naar mannen, haha..!”

Goed toeven op het terras!

Geschiedenis
Geschiedenis wordt in Zwolle geschreven. Jaarlijks staat the Battle of the black water op het programma. “Hier staan we echt bekend om,” licht Aksel toe. Vier weken trainen allerlei verenigingen om de verenigingsbokaal. “De aftrap is in april. We starten met een 2k estafette op de ergometer. Een soort voorproefje.” De verenigingen trainen dan bij Boreas. Na vier weken zijn de wedstrijden en gaat de winnaar naar huis met de verenigingsbokaal. “We zetten een festivalsfeertje neer, echt heel leuk!”

En als je jarig bent moet dat natuurlijk gevierd worden met de jaarlijkse taartenbak wedstrijd. Ploegen en disputen bakken de lekkerste taarten. Deze worden getest op smaak en op gooibaarheid. “De winnaar van vorig jaar en de praeses kiezen de winnaar,” vertelt Aksel. “Als je geluk hebt kun je daarna nog wat proeven want er wordt flink gegooid. Het is een beetje een studentikoze actie”

Vloot
Boreas heeft nu vijftien boten in de loods. Als je wilt roeien is de kans groot dat je direct het water op kan. “Onze vloot is nog niet zo groot. Boten zijn duur, dat is een nadeel voor een kleine vereniging. We hebben zelf bijvoorbeeld nog geen acht, dat is voor de toekomst. Voor de Heineken hebben we een acht geleend.”

De lege loods, in de toekomst bestemd voor meer skiffs, is nu het krachthonk. Aksel: “Een royale, moderne sportschool met ergometers, gewichten, yogamatten en grote ballen. Je kunt je ergometer buiten op het vlot zetten. Dat is top!”

Krachthonk Boreas

Heden
Op donderdag is er altijd verenigingsavond de Thap. In de ieniemienie keuken is het hard werken. “Na college worden boodschappen gedaan en dan wordt er met liefde voor zo’n dertig man lekker gekookt. Je huisgenoten mogen ook mee-eten, daar doen we niet moeilijk over.”

De kans is groot dat wanneer de vereniging dichtgaat, de leden nog even een bezoekje brengen aan het Vliegende paard. “Het is het enige studentencafé in Zwolle. Een soort tweede woonkamer veel studenten en van de leden van Boreas. Hier komt het studentenleven altijd opgang. Daarnaast zijn we buren. Ze denken altijd mee, en kunnen bier lenen als het bij ons op is,” vertelt Aksel.

Blauw-wit-blauw
Boreas heeft gekozen voor blauw en wit. “Het zijn de stadskleuren en blauw zit ook in de bijnaam van de Zwollenaren, Blauwvinger. Heel lang geleden werd een klokkenspel verkocht en de koper betaalde met een berg koperen muntjes. Door het tellen werden de vingers blauw. De pijl in ons logo komt van de god van de noorderwind en wijst naar het noorden.”

Bijzonder
Zwolle moet een echte studentenstad worden. Boreas werkt veel samen met hogeschool Windesheim. Daarnaast zoekt Boreas andere partijen als studenten- en gezelligheidsverenigingen om mee samen te werken. En dat is uniek! “We runnen de vereniging op een moderne, ondernemende manier. Ogen open, waar kunnen we op inhaken?”

En zit je niet in een commissie, maar wil je toch wat organiseren voor de vereniging, dan wordt dat van harte aangemoedigd. “Een lid wilde graag nachtroeien. Een mooie tocht door onze oude binnenstad. En dan wordt het geregeld, alle boten versierd en gaan. Dat enthousiasme moeten we vasthouden.”

Meer info: https://zsrboreas.nl/

Vorig jaar was de KNRB-drone bij Boreas. Dat leverde dit filmpje op!

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!