Verenigingen

De mooiste vereniging: De Amstel - Amsterdam

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar Roei & Zeilvereniging De Amstel gooit hoge ogen. Met een pand midden in hartje Amsterdam is de club hoe dan ook een parel. 

Profiel
De Roei- & Zeilvereniging De Amstel is een burgerroeivereniging uit 1874 met een rijke historie, een bewogen ontwikkeling en een bloeiende actieve club met ruim 750 actieve leden, waarvan 140 jeugd/juniores. De juniores bereiken veel (inter)nationale wedstrijdsuccessen. Maar ook een grote groep veteranen in alle leeftijden laat van zich spreken op hun ontmoetingen. Amstel-ploegen varen in de regio, maar vooral het recreatief roeien, los of in georganiseerde tochten mag er zijn. In januari is de Ergohead een (inter)nationale trekker, de Amstelmarathon heeft een vaste plaats op de kalender en twee keer per jaar jeugdwedstrijden over 200 meter. Kortom geen passieve kaartenbak. Sterk ontwikkeld is het verenigingskarakter mede door eigen sociëteit met professionele horeca. En bijzonder gelukkig is de vereniging met het grote aantal vrijwilligers voor het roeikader en het onderhoud van vloot en gebouw.

Ligging
De Amstel is centraal in de stad gelegen op de grens van centrum en zuid. Daardoor zijn er oneindig veel vaarmogelijkheden. Met toermateriaal de grachten in, beschermd oefenen in een doodlopend kanaal, maar ook de rivier De Amstel en regiotochten naar het plassengebied en Waterland in Noord. Onze wedstrijdploegen trainen in het seizoen op de Bosbaan.
Het clubgebouw, dat volledig eigendom is, dateert uit 1954 en is in een aantal verbeterslagen steeds iets verruimd, maar in 2011 volledig vernieuwd en fors uitgebreid. Het biedt ruimte aan zo’n 125 boten, een krachthonk, kleedkamers en sanitair, bestuurskamer, administratie, archief en een forse keuken voor de bar en de sociëteit. En als het even kan is het unieke terras op ‘t zuiden favoriet.

Ergometerruimte with a view

Vloot
In het financiële plaatje staat (na alle verplichtingen) roeien voorop. Dat betekent ieder jaar een forse investering in nieuwe schepen. Onze moderne vloot met alle typen in verschillende roeikwaliteiten is afgestemd op instructie, recreatie, training en/of wedstrijden en naar gewicht. Met 6 achten, heel veel skiffs en C-materiaal, een speciaal op de jeugd aangepaste vloot en nog enkele klassieke overnaadse houten Wherry bieden we zowel voor de team- als de solitaire roeier een breed palet aan mogelijkheden. De bootsman staat voor de serieuze reparaties, terwijl veel vrijwilligers het reguliere onderhoud aan de vloot en gebouw verzorgen.

Juli 2017: vijf nieuwe boten klaar voor de doop!

Wat maakt De Amstel bijzonder?
Menig roeivereniging nijgt bij de beantwoording van deze vraag iets te roepen over het gebouw, de locatie of het prachtige materiaal. Zo ook De Amstel, want daar is voldoende reden voor: de ligging van de monumentale sociëteit met zonneterras aan een vijfsprong van grachten is uniek. Maar nee, we trappen er niet in! Het echte onderscheid zit in de eigen leden, die De Amstel zo bijzonder maken. Het zijn de vrijwilligers die er voor zorgen dat de bootsman zich op de echt technische klussen kan concentreren. Het is de jeugdcoach die haar olympische ervaring met liefde overbrengt aan de pupillen. Het is de pachter die er met zijn personeel voor zorgt dat er na een intensieve training een koud biertje en smakelijke hap klaarstaat. Het zijn de midweekroeiers, de toerroeiers, de zeilcommissie, de jeugd, senioren, veteranen, de biljartclub en al die mensen die wekelijks na hun ding op de vereniging met een grote tevreden glimlach huiswaarts gaan. Omdat ze het er naar hun zin hebben gehad. En dat doen ze zelf. In hartje Amsterdam!

‘De Amstel’ is beslist de mooiste vereniging door haar rijke sportieve variëteit, stevige bindende en boeiende verenigingskarakter en unieke ligging’

Verleden
In 1874 werd het verplicht voor deelname aan roeiwedstrijden in officieel verenigingsverband in te schrijven. De vier ‘schuiten’ Ystroom, Zwaluw, Saturnus en Insulinde (kleine roeiclubjes, totaal 30 man) staken de koppen bij elkaar. En ‘voor den naam dier vereeniging werd De Amstel gesteld’, aldus het oprichtingsstatuut van 11 september 1874.

Onder de Hoogesluys

Onder de Hoogesluys (de brug naast het Amstel Hotel) werd een boog gehuurd en dat was het eerste onderkomen, in de Amstel jachthaven tegenover De Hoop. Het ging zo voorspoedig dat tien jaar later een eigen chaletachtig gebouw betrokken kon worden aan de Amsteldijk ter hoogte van de (vroegere) Headfinish.

Het clubgebouw aan de Amsteldijk werd meerdere keren uitgebreid, maar moest in 1944 op last van de bezetter worden gesloopt. Een zwerftocht volgde door vele loodsen, maar in 1954 kon een nieuw gebouw (architect A. Staal) op de huidige locatie aan de Hobbemakade betrokken worden. Ook daaraan is fors gesleuteld totdat in 2011 een forse uitbreiding werd gerealiseerd. Ons gemeentelijk monument biedt ruimte aan 140 boten en 800 leden.

Natuurlijk werd er veel geroeid en gezeild. Voor een burgervereniging kunnen we bogen op een goedgevulde prijzenkast. Een greep uit de toppers: 1889, 1891, 1915, 1926, 1965 en 1966 de Holland-Beker; 1908 Kaiservierer Hamburg; 1924 EK goud 4+ Parijs; 1929 Diamond sculls en EK goud; 1968 OS goud 1x Wienese. Vanaf de jaren 70 verschoof het succes naar de juniores (waaronder internationale uitzendingen) en de veteranen.

Het clubgebouw aan de Amsteldijk

Heden en toekomst
De Amstel staat onverminderd voor alle varianten die de roeisport biedt. Van 200 m jeugdwedstrijden tot de 50 km marathon, de Ergohead, de Elfsteden of de Laga 100 km. En natuurlijk alle 2 km wedstrijden. De wedstrijdfocus blijft gericht op de juniores. En De Amstel is de ideale ‘afgestudeerden-terugkeer’ vereniging. We mochten reeds vele complete achten verwelkomen en topmateriaal bieden voor hun tweede roei-jeugd als veteranenploeg. Ook zijn zij met hun stevige ervaring prima roeikader. Intensief recreatief roeien voor alle leeftijden is eigenlijk de grootste groep leden. Ook de zeilsport wordt niet vergeten met zomers iedere maand een evenement voor iedereen. En sinds dit jaar richten wij ons ook op het ruige water met een coastel 4x, die vanuit IJburg gaat varen. Heel veel sport, maar ook het aspect vereniging mag zeker vermeld worden.

Een druk bezochte sociëteit waarin gegeten, gedronken, gebiljart en zelfs cabaret gespeeld wordt. En ‘s zomers is het terras een oase in Amsterdam. Kortom een hoog sociaal ontmoetingskarakter is gegarandeerd.

Jouw vereniging aanmelden voor de rubriek? Stuur een mail naar [email protected]. We zien je mail graag verschijnen!

Tekst & beeld: De Amstel

 

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Uitreiking KNRB-Klassement Coastal Roeien

Nieuws

Marathonroeien in oktober 2024

Nieuws

Zilver voor Nederland bij uitdagend WK Coastal Beach Sprint

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!