Verenigingen

De mooiste vereniging van Nederland: Hemus

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar roeivereniging Hemus gooit hoge ogen. Met een prachtige ‘Villa’ aan de rand van Amersfoort, is de club hoe dan ook een parel.

Villa aan De Eem
De Amersfoortse roeivereniging Hemus bestond in 2015 vijfentwintig jaar. Bij die gelegenheid hebben we onszelf een compleet nieuw clubhuis cadeau gedaan met ruim tachtig meter vlot ervoor. We wonen nu ‘op stand’ aan De Eem (latijn: Hemus). In vijfentwintig jaar gingen we van krijgertjes en afdankertjes met een ark als clubhuis naar een Villa bovenop een botenloods. Met daarin een vloot van honderd boten in topconditie. Slim rekenen, slim onderhandelen, een enthousiaste groep vrijwilligers en een hardwerkende Klusploeg die de vloot onderhoudt. Onze ruim 400 leden vormen een perfect gemiddelde van de leeftijdsopbouw in Nederland. Vanaf 12 jaar roeien bij ons alle leeftijdscategorieën, met een dipje in de groep van twintig tot dertig jaar. Hemus is financieel kerngezond en zal de komende jaren doorgroeien naar zo’n 500 leden.

Boerenland
Tussen onze ‘Villa’ aan de rand van Amersfoort en onze collega vereniging De Eem in Baarn liggen acht prachtige roeikilometers. Dan nog eens ruim acht kilometer tot aan het weidse Randmeer: de rivier De Eem. Roeien op rustig meanderend water. Boerderijen schuiven langszij, de ijsvogel flitst, koeien herkauwen op de dijk en halverwege, bij Zwarte Willem, staat de ‘aalscholverboom’. De dodaars, het zwanenkoppel in diffuus licht met soms, net boven het water, een laaghangende mistsluier. Ver weg de kerktoren van Soest. Roeien door het boerenland, pleisteren bij de Roei- en Zeilvereniging De Eem in Baarn en dan weer terug naar Hemus. Zestien kilometer in de benen… Laaaaat….lopen!

“Roeien door het boerenland, pleisteren bij De Eem en weer terug. Zestien kilometer in de benen… Laaaaat… lopen!”

Vloot
Klein begonnen, zijn we nu de trotse bezitters van een vloot van honderd boten in topconditie. Van wedstrijdboten tot goedmoedige toerwherry’s, for rowing down the river on a Sunday afternoon. Onze vlootcommissaris zit voortdurend op het vinkentouw om ergens een voordelige botenkoop te doen.

Eemhead
Een keer per jaar in september organiseert Hemus De Eemhead. Van heinde en ver komen de roeiers met hun boten naar onze Villa aan De Eem om in twee heats te strijden om het blik. Met als Heilige Graal de Hemus Bokaal. Zo’n dertig verenigingen doen mee aan de Eemhead en het gekke is dat die dag altijd de zon schijnt. Zonnehoeden en parasols op het bordes, de ijscokar bij het vlot en op het water de strijd om het blik, met de finish pal voor onze Villa. Een droomdag voor publiek en roeiers, ook als je geen blik trekt.

Je vindt de roeiers van Hemus bij alle wedstrijden in Nederland en op de toertochten tot ver in Europa. Onze Maarten Hurkmans is de belofte voor de Olympische Spelen in 2020 Hij roeit nu in de Mannen Acht van de Cal Crew in Berkeley.

Van de hoed en de rand
Hemus zwermt uit naar het Zwarte Water, de Vogalonga, de Head, de Hart van Holland, de ARB, de ZRB, de Eco Elfstedentocht, Berlijn, Mazurie in Polen, de Rotte, Sail, de AA, ‘t Spaarne, de Linge, de IJssel, en natuurlijk naar de Bosbaan en de WA-Baan. Hemus barst al 25 jaar van het roeileven.

Roeien is hoofddoel van een roeivereniging. Dat spreekt. Maar een roeivereniging is ook een gemeenschap. Met rituelen en gewoontes. Met clubjes binnen de club en met roeivriendschappen. En niet te vergeten: een vlothond. We verbinden dat alles met een Hemus-website voor de actualiteit (www.hemus.nl) en een clubblad, Het Hemus Blad: voor de achtergrondverhalen en de Vlotbabbels. Website en Het Hemus Blad vormen de voegspecie van de vereniging. Als Het Hemus Blad op je deurmat ploft, zes keer per jaar, dan weet je na een uurtje lezen weer van de hoed en de rand. Het Hemus Blad staat ook op onze site.

Wat vind je nog meer op de site van Hemus; leuke filmpjes o.a. deze over de Snerttocht!

Roeivereniging Hemus
Huis van de Watersport
Bernard de Roijstraat 11
3813 TE Amersfoort
www.hemus.nl

Is jouw vereniging nog mooier, meldt je aan via [email protected]

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!